28.02.2014

DESER Z CYTRYNOWYM MUSEM

Deser z cytrynowym musem
lemon curd mousse cake




Kolejny deser z musem. Przepis wymyślony przeze mnie i chyba będę wymyślać więcej takich przepisów. Te mini ciasteczka są lekkie i można do nich wkomponować wiele smaków. Czekam na owoce letnie, z których mam nadzieję zrobić kolorowe, wielosmakowe przeciery, a z nich owocowe musy. 


Potrzebne składniki:

na biszkopt jasny
3 jajka
1 żółtko
90g cukru drobnego
80g mąki pszennej
20g masła
20g oleju roślinnego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na biszkopt ciemny
3 jajka
1 żółtko
90g drobnego cukru
40g mąki pszennej
40g gorzkiego kakao
20g czekolady w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na lemon curd
3 jajka
150g cukru drobnego
80ml soku z cytryn
1 łyżka otartej skórki z cytryn
50-80g masła

ponadto na mus
250ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
4 płatki żelatyny (8g)

 dodatkowo
1/2  opakowania galaretki cytrynowej
skórka cytrynowa lub pomarańczowa kandyzowana
kilka łyżek konfitury pomarańczowej
50g gorzkiej czekolady
pasek folii z jadalnym nadrukiem

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy jasny biszkopt. Jajka i żółtko wraz z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, zestawiamy. Masło z olejem ucieramy, aż do połączenia, dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy przesianą mąkę, sól i ekstrakt, lekko mieszając. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Przygotowujemy ciemny biszkopt. Masło i olej lekko podgrzewamy do połączenia się składników. Jajka i żółtko wraz z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy i dodajemy roztopiony tłuszcz. Łączymy suche składniki: mąkę, sól, proszek, kakao i czekoladę. Przesiewamy je do masy jajecznej, lekko mieszając. Masę wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-18 minut ( test suchego patyczka ). Studzimy.
3. Z obu ciast wykrawamy kółka: jasne o średnicy foremki (w której będzie ciastko), ciemne o mniejszej średnicy.




Te ciasteczkowe kółka same w sobie są przepyszne :)




4. Robimy krem cytrynowy o nazwie lemon curd. Ręcznie, trzepaczką, miksujemy na parze jajka z cukrem i sokiem z cytryn, około 10-15 minut, aż osiągniemy gęstą kremową konsystencję. Zestawiamy z garnka z wodą i dodajemy otartą skórkę cytrynową i masło pokrojone w małe kawałki. Mieszamy, aż masło się rozpuści i uzyskamy gładki krem. Odstawiamy do przestudzenia, nakrywając go folią spożywczą. Powinniśmy otrzymać około 750g kremu. Ubijamy śmietanę, dodając cukier. Ilość dodanego cukru powinna zależeć od tego, jak kwaśny jest krem cytrynowy, a to z kolei zależy od gatunku cytryn jaki użyliśmy do lemon curd :) Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, po paru minutach odsączamy, rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody. Żelatynę wlewamy do kremu, energicznie mieszając, następnie dodajemy partiami bitą śmietanę, mieszając delikatnie. Mus odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce, aby lekko stężał.
5. Na dno foremki kładziemy krążek jasnego ciasta, na to dwie łyżki musu. Na mus kładziemy krążek ciemnego ciasta i znowu cytrynowy mus. Foremki wkładamy do lodówki. Użyłam dwóch rodzajów foremek. Jedne, to metalowe obręcze, drugie - plastikowe kubeczki  (specjalne pojemniczki do deserów typu mus).




Na wierzch musu w pojemniczkach nałożyłam roztopioną konfiturę ze skórką pomarańczową.




6. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 200ml wrzącej wody, odstawiamy, aby lekko stężała. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciastka z musem.





 Odstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.




7. Ciastka dekorujemy według swojego pomysłu . Moje dekoracje z czekolady w kwiatki wykonałam jak w poście "ciasteczkowe musy". Dodatkowo, wbiłam w galaretkę kawałek skórki pomarańczowej i posypałam wiórkami z białej czekolady.



Deser można podać na talerzu posypanym suszonymi płatkami jadalnych kwiatów.



Deser w specjalnych foremkach prezentuje się bardzo wytwornie :)




Musy w obręczach, umieszczone w  "keksówce", idealnie nadają się do transportu :) Zatem mogą być świetnym prezentem typu "home made" na przyjęcie ze znajomymi.





W czasie jedzenia, pięknie odsłaniają się kolejne warstwy deseru. Mus przełożony jasnym i ciemnym biszkoptem, plus cytrynowa galaretka, dostarczają wielu smakowych wrażeń :)



Smacznego!



1 komentarz: