14.02.2014

CIASTECZKA KRUCHE SERDUSZKA

Ciasteczka kruche serduszka





Mój stary przepis na kruche ciasto to: 3:2:1 czyli trzy, dwa, jeden :)
Po rozszyfrowaniu: 300 g mąki, 200 g  masła, 100 g cukru - to jest baza kruchego ciasta, które zawsze wychodzi bardzo smaczne. W zależności, do czego używam ciasta, dodaję jajka, śmietanę lub zimną wodę. Proporcje ustalam  ze względu na potrzeby, czy chcę ciasto sypkie, chrupiące, czy miękkie. Zasada 3:2:1 do tej pory sprawdziła mi się bez zarzutu:)

Dziękuję mojej bratowej za foremkę do wycinania serduszek, to dzięki temu powstały takie piękne ciasteczka:)




Potrzebne składniki:

300g mąki krupczatki
200g masła (zimnego, z lodówki)
100g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody z kwiatów pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek, kilka łyżek konfitury morelowej

Sposób wykonania:

1. Zagniatamy ze wszystkich składników kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na jedną godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na placki, wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki.




 Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.



3. Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 12-15 minut, do zrumienienia.
4. Serduszka posypujemy cukrem pudrem. 



Pełne serduszka smarujemy konfiturą, przyklejamy do nich serduszka z otworkiem.



Kruche ciasteczka przechowujemy w chłodnym i przewiewnym miejscu ( nie w lodówce). Można przechowywać w pudełku tekturowym, są wtedy długo kruche.



Konfitura morelowa powoduje, że ciasteczka pięknie są zlepione i nie przesuwają się, jedno względem drugiego.



Smacznego!


1 komentarz: