24.02.2014

PĄCZKI

Pączki




Czas szybko mija, będziemy się już żegnać z karnawałem ... oczywiście pączkami :) 
Piękna tradycja - pączki w Tłusty Czwartek! Widziałam zdjęcia na fb z Chicago. W sklepie, na półkach, widać było pudełeczka, a w nich popakowane po 6 pączków, z napisem "POLSKIE PACZKI". Nie był to żaden polski sklep, w dzielnicy gdzie mieszkają w większości Polacy, tylko amerykański hipermarket. Podobno polskie pączki mają tam ogromny popyt. Polska i Europa przejęła dużo tradycji z Ameryki (między innymi Walentynki, Halloween), może w Ameryce przyjmie się polski zwyczaj, pieczenia pączków na ostatki :)
Pączki piekłam z moją kuzynką Tereską, z przepisu mojej bratowej Joli, taki rodzinny wypiek :)

Potrrzebne składniki:

1000g mąki pszennej
2 szklanki mleka
100g świeżych drożdży
10 żółtek
150g cukru drobnego
250g masła
50ml rumu
szczypta soli
słoiczek konfitury z płatków róży (odsączonej na sitku)
ponadto:
skórka otarta z dwóch pomarańczy
skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji
lukier do dekoracji pączków
olej rzepakowy do smażenia pączków

Sposób wykonania:

1.Robimy rozczyn: drożdże zalewamy 1/2 szklanką ciepłego mleka, dodajemy kilka łyżek mąki i 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej na puch. 
3. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, rozczyn, żółtka i wyrabiamy ciasto. Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego masło. Topimy w ciepłym mleku masło. Dodajemy je do ciasta i nadal wyrabiamy. Ciasto, tak długo wyrabiamy rękoma, aż będzie odstawać od dłoni. W międzyczasie dodajemy rum ( można spirytus).
Ciasto prószymy startą skórką pomarańczową i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

   Nam ciasto rosło tak bardzo, że miało ochotę "wyjść" z miski :)




4. Wyrośnięte ciasto formujemy w kulki, nakładając do każdej łyżeczkę konfitury. Układamy na blacie kuchennym, aby znowu trochę podrosły.




5. W naczyniu podgrzewamy olej. Temperatura oleju ma być ... odpowiednia :) Temperatura za wysoka spowoduje, że pączki będą bardzo ciemne, wręcz czarne. Za niska temperatura spowoduje, z kolei, że pączki będą "piły" olej, będą ciężkie i niesmaczne. Jeśli ktoś nie ma termometru kuchennego, musi to robić na wyczucie :) Z termometrem sprawa prosta, olej powinien mieć 180 stopni.




6. Po upieczeniu pączki odkładamy na ręczniki papierowe. Gdy pączki lekko przestygną, lukrujemy je i obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. Witam!Dawno się nie odzywałam ,ale to nie znaczy ,że nie korzystam z Pani przepisów są dla mnie bardzo cenne.Znalazlam troszkę czasu ,żeby zrobić pyszne pączki -są smakowite ,polecam...Serdecznie pozdrawiam M.P.P

    OdpowiedzUsuń