12.01.2014

TORT NA NARODZINY DZIECKA

Tort na narodziny dziecka




Kolejne wyzwanie na dekoracyjne ciasto - w rodzinie przybył na świat prześliczny chłopiec.
 Postanowiłam uczcić to wydarzenie okolicznościowym ciastem. Tak powstał tort z dekoracją w kolorach pastelowych, z ulepionym ze słodkiego marcepana smoczkiem. Tort przełożyłam delikatnym kremem z kaszką. Idealny dla karmiącej mamy:) 



Potrzebne składniki:

na ciasto
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
100-120g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na krem
3 jajka
250g masła w temperaturze pokojowej
1/2 litra mleka
7-8 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka esencji waniliowej

na poncz
woda z sokiem z cytryny i z cukrem

na dekorację
400g białego marcepana
150g plastycznej masy cukrowej w kolorze różowym
10g masy cukrowej w kolorze niebieskim
10g masy marcepanowej w kolorze naturalnym
srebrne koraliki jadalne

dodatkowo
parę łyżek konfitury morelowej


Sposób wykonania:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z dwoma łyżkami cukru. W drugiej misce ubijamy białka z dwoma łyżkami cukru i z solą. Łączymy pianę z białek z ubitymi żółtkami i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy górę. Ciasto pieczemy około 30 minut ( test suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Studzimy w formie.
3. Przygotowujemy krem. Gotujemy kaszę (1/2 l mleka + około 7 łyżek kaszy), odstawiamy do wystudzenia. Kasza powinna być bardzo gęsta. Ubijamy całe jajka z cukrem w kąpieli wodnej na puch. Po ubiciu zestawiamy z garnka i dalej ubijamy, aż do przestudzenia. Miksujemy masło. Dalej miksując dodajemy
 na przemian kaszę i zmiksowane jajka.
4. Ciasto kroimy na kilka warstw, które nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Przekładamy kremem i wkładamy do lodówki. W tym czasie rozwałkowujemy marcepan, wycinamy  odpowiednie części na pokrycie boków i góry.






5.  Wyjmujemy tort z lodówki. Podgrzewamy morelową konfiturę i smarujemy boki i wierzch ciasta.



Obkładamy tort marcepanem. Dzięki konfiturze, marcepan "przyklei" się do ciasta. Na wierzchu tortu odciskamy kratkę imitującą pikowanie. 




W miejsca skrzyżowań linii wkładamy koraliki ze srebrnej posypki do ciast. 




Z różowej masy cukrowej wałkujemy ruloniki, splatamy je i dekorujemy brzegi ciasta. 
Z białej masy marcepanowej robimy koronkę.



Dziurki w falbance wycinamy małym otworkiem z tylki do dekoracji tortów.


Z pozostałej  masy cukrowej i marcepanu modelujemy smoczek.


Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.





Zazwyczaj na końcu umieszczam zdjęcie z odkrojonym kawałkiem ciasta, pokazuję jak ciasto wygląda w środku. Tym razem, z oczywistych powodów, takiego zdjęcia nie mam:) 
Mogę pokazać jedynie, tort przygotowany do podróży:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz