Tort - czekoladowy koszyczek
z okazji Dnia Babci
Podane przeze mnie składniki są na ciasto z dużej tortownicy. Na pokazane tutaj ciasto wykorzystałam 1/3 wszystkich składników. Z reszty zrobiłam jeszcze dwa, ale inaczej udekorowane ciastka:)
Przepisy wykorzystałam z różnych źródeł. Przepis na:
ciasto czekoladowe z bloga "moje wypieki", na krem czekoladowy ciemny - "The Golden Book of Chocolate",
pomysł koszyczka z przyborami krawieckimi znalazłam w zeszycie nr 53 "Dekoracja ciast". Szczególnie polecam przepis na krem czekoladowy ciemny. Jeszcze raz przekonałam się, że przepisy ze "Złotej księgi czekolady" ... warte są złota:)
W sumie, korzystając z wielu przepisów, zrobiłam imitację plecionego koszyczka z przyborami do szycia i robótek ręcznych. Na talerzu znalazły się marcepanowe guziczki, szpula z grubymi nićmi, druty do robótek z włóczki oraz z masy cukrowej kawałki koronki, wstążek i kolorowych materiałów:)
Składając wszystkim Babciom życzenia, życzę ... smacznego:)
W sumie, korzystając z wielu przepisów, zrobiłam imitację plecionego koszyczka z przyborami do szycia i robótek ręcznych. Na talerzu znalazły się marcepanowe guziczki, szpula z grubymi nićmi, druty do robótek z włóczki oraz z masy cukrowej kawałki koronki, wstążek i kolorowych materiałów:)
Składając wszystkim Babciom życzenia, życzę ... smacznego:)
Potrzebne składniki:
na ciasto
3/4 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru drobnego
3 łyżki kakao
1i1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
na krem czekoladowy ciemny
6 żółtek dużych jajek
150g cukru pudru
50g mąki pszennej
500ml mleka
150g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
na poncz
1/4 szklanki likieru kawowego
2 łyżki wody
na krem czekoladowy biały
250g serka mascarpone
150g białej czekolady
3 łyżki masła
100ml ubitej śmietany
na dekoracje
masa marcepanowa
plastyczna masa cukrowa
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy olej i wodę oraz wsypujemy cukier i kakao. Miksturę zagotowujemy, cały czas mieszamy. Odstawiamy i studzimy.
1. Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy olej i wodę oraz wsypujemy cukier i kakao. Miksturę zagotowujemy, cały czas mieszamy. Odstawiamy i studzimy.
2. Przesiewamy do miski suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
3. W drugiej misce ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru na sztywno, dodajemy żółtka i jeszcze trochę ubijamy.
4. Do otrzymanej jajecznej masy dodajemy na przemian suche produkty i kakaową miksturę, lekko mieszając.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. (test suchego patyczka)
6.Przyrządzamy czekoladowy ciemny krem. Czekoladę rozdrabniamy i przesypujemy do miski. Żółtka ubijamy z 1/3 cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem. Zalewamy wrzącym mlekiem ubite żółtka, cały czas mieszamy miksturę. Powstałą masę gotujemy jeszcze parę minut. Cały czas energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła lub nie przywarła do dna rondelka. ( a ma taką ochotę:))
7. Gorącą mieszanką zalewamy czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
8. Przyrządzamy biały krem czekoladowy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy masło, mieszamy. Studzimy. Łączymy serek mascarpone z czekoladą, dodajemy bitą śmietanę, lekko mieszając.
9.Ciasto kroimy na warstwy (jedną warstwę odkładamy), nasączamy ponczem, przekładamy białym kremem, wyrównujemy brzegi.
Boki i wierzch ciast smarujemy cienko kremem czekoladowym. Do worka cukierniczego z odpowiednią tylką nakładamy krem i wyciskamy go (tylko boki) kształtując plecionkę. Odłożoną warstwę dekorujemy kremem tylko z wierzchu.
10. Robimy i układamy na cieście i talerzu ozdoby z marcepana i plastycznej masy cukrowej.
Drobiazgi z masy marcepanowej wymyślamy sami. Może to być też świetna zabawa dla dzieci i z dziećmi.
Po pierwsze inspirujemy je do kreatywności, a po drugie stwarzamy możliwości rozwoju manualnego ( masa marcepanowa i masa cukrowa ugniatają się podobnie jak plastelina). Ważnym aspektem jest też idea robienia czegoś dla babci.
Na ciasto nakładamy odłożoną warstwę ciasta, lekko obracając ją względem dolnej (ma imitować przesunięte wieczko pudełka)
Ciasto zaczynamy kroić "od tyłu", żeby jak najdłużej zachować dekorację.
Ciasto jest wilgotne, mięciutkie. Kremy są lekkie (nie maślane), o konsystencji budyniu i musu.
Na talerzu mogą znaleźć się także smaczne "wyroby krawieckie":)
Smacznego!
3. W drugiej misce ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru na sztywno, dodajemy żółtka i jeszcze trochę ubijamy.
4. Do otrzymanej jajecznej masy dodajemy na przemian suche produkty i kakaową miksturę, lekko mieszając.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. (test suchego patyczka)
6.Przyrządzamy czekoladowy ciemny krem. Czekoladę rozdrabniamy i przesypujemy do miski. Żółtka ubijamy z 1/3 cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem. Zalewamy wrzącym mlekiem ubite żółtka, cały czas mieszamy miksturę. Powstałą masę gotujemy jeszcze parę minut. Cały czas energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła lub nie przywarła do dna rondelka. ( a ma taką ochotę:))
7. Gorącą mieszanką zalewamy czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
8. Przyrządzamy biały krem czekoladowy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy masło, mieszamy. Studzimy. Łączymy serek mascarpone z czekoladą, dodajemy bitą śmietanę, lekko mieszając.
9.Ciasto kroimy na warstwy (jedną warstwę odkładamy), nasączamy ponczem, przekładamy białym kremem, wyrównujemy brzegi.
Boki i wierzch ciast smarujemy cienko kremem czekoladowym. Do worka cukierniczego z odpowiednią tylką nakładamy krem i wyciskamy go (tylko boki) kształtując plecionkę. Odłożoną warstwę dekorujemy kremem tylko z wierzchu.
10. Robimy i układamy na cieście i talerzu ozdoby z marcepana i plastycznej masy cukrowej.
Drobiazgi z masy marcepanowej wymyślamy sami. Może to być też świetna zabawa dla dzieci i z dziećmi.
Po pierwsze inspirujemy je do kreatywności, a po drugie stwarzamy możliwości rozwoju manualnego ( masa marcepanowa i masa cukrowa ugniatają się podobnie jak plastelina). Ważnym aspektem jest też idea robienia czegoś dla babci.
Na ciasto nakładamy odłożoną warstwę ciasta, lekko obracając ją względem dolnej (ma imitować przesunięte wieczko pudełka)
Ciasto zaczynamy kroić "od tyłu", żeby jak najdłużej zachować dekorację.
Ciasto jest wilgotne, mięciutkie. Kremy są lekkie (nie maślane), o konsystencji budyniu i musu.
Na talerzu mogą znaleźć się także smaczne "wyroby krawieckie":)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz