Ciasto z musem owocowym
Po świątecznych, bakaliowych i makowych ciastach mieliśmy ochotę na coś lekkiego i puszystego. Ciasto z galaretką, piankowym musem i z owocami dokładnie spełnia te warunki. Wbrew pozorom robi się je łatwo. Pracę należy jedynie, tak sobie rozłożyć, aby kolejną warstwę tego ciasta nakładać na warstwę, która już stężała. Przepis na owocowy mus zaczerpnęłam z książki "Desery" Pierre Herme.
Potrzebne składniki:
120g ciasteczek typu Digestive
50g masła w temperaturze pokojowej
1 blat ciasta biszkoptowego migdałowego
2 puszki brzoskwiń
150g śmietanki 30%
4 płatki żelatyny
4 płatki żelatyny
2 białka
100g cukru pudru
2 op galaretki brzoskwiniowej
Sposób wykonania:
1. Na dno tortownicy układamy krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym z puszki. Miksujemy ciasteczka na mączkę (dodałam kilka sztuk ciasteczek amaretto), łączymy z masłem, wyrabiamy palcami jednolitą masę. Wylepiamy masą boki tortownicy do 1/3 wysokości.
Odstawiamy do lodówki.
2. Miksujemy brzoskwinie z puszki na mus, zostawiamy parę sztuk do dekoracji.
3. Podgrzewamy 400g musu, wsypujemy jedną galaretkę brzoskwiniową, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkoptowy blat, odstawiamy do lodówki.
4. Pozostały mus brzoskwiniowy podgrzewamy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, po paru minutach odsączamy i wkładamy do ciepłego musu. Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się, odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Ubijamy śmietanę i również odstawiamy do lodówki. W kąpieli wodnej mieszamy białka (nie ubijamy) z cukrem, aż cukier rozpuści się, a białka będą ciepłe. Miskę zestawiamy na blat kuchenny i ubijamy ciepłe białka na sztywną pianę.
6. Tężejący mus brzoskwiniowy łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz z wystudzoną pianą, mieszamy wolno szpatułką. Nakładamy na ciasto i znowu odstawiamy do lodówki.
7. Pozostały sok z brzoskwiń uzupełniamy wodą do 500ml i przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową.
8. Na cieście z musem układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
Smacznego!
2 op galaretki brzoskwiniowej
Sposób wykonania:
1. Na dno tortownicy układamy krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym z puszki. Miksujemy ciasteczka na mączkę (dodałam kilka sztuk ciasteczek amaretto), łączymy z masłem, wyrabiamy palcami jednolitą masę. Wylepiamy masą boki tortownicy do 1/3 wysokości.
Odstawiamy do lodówki.
2. Miksujemy brzoskwinie z puszki na mus, zostawiamy parę sztuk do dekoracji.
3. Podgrzewamy 400g musu, wsypujemy jedną galaretkę brzoskwiniową, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkoptowy blat, odstawiamy do lodówki.
4. Pozostały mus brzoskwiniowy podgrzewamy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, po paru minutach odsączamy i wkładamy do ciepłego musu. Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się, odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Ubijamy śmietanę i również odstawiamy do lodówki. W kąpieli wodnej mieszamy białka (nie ubijamy) z cukrem, aż cukier rozpuści się, a białka będą ciepłe. Miskę zestawiamy na blat kuchenny i ubijamy ciepłe białka na sztywną pianę.
6. Tężejący mus brzoskwiniowy łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz z wystudzoną pianą, mieszamy wolno szpatułką. Nakładamy na ciasto i znowu odstawiamy do lodówki.
7. Pozostały sok z brzoskwiń uzupełniamy wodą do 500ml i przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową.
8. Na cieście z musem układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
Smacznego!
Każde ciasto- każdy deser -czy inne potrawy- najbardziej prowokują - zachęcają - kuszą uwodzą -usiłują odebrać zdrowy rozsądek- człowiek traci zmysły - widząc -takie cuda na fotografii lub na talerzyku-Wróżki kulinarne wiedzą co czynią -przedstawiając to co stworzyły swoimi rękami - czy przy pomocy magi - dodając fotografię - do opisu przepisu -kokietowanie kulinarnymi zdolnościami -kulinarnymi doskonałościami ma sens -Bo serce to zauważy i będzie szczęśliwe-
OdpowiedzUsuńCóż za piękna poezja w tym opisie ...:)
UsuńDziękuję za miły wpis :)