Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Już kilka razy myślałam, aby upiec sernik w kąpieli wodnej. Znana cukierniczka Anna Olson, w swoim programie "Na słodko", stwierdziła, że praktycznie każdy sernik piecze w kąpieli wodnej. Sernik nie pęka i jest wilgotny.
Trochę sobie powymyślałam ten sernik z dwóch rodzajów serka i białej czekolady:) ... i dobrze to sobie wykombinowałam, bo wyszedł genialnie smaczny!
Polecam!
Polecam!
Potrzebne skladniki:
150g ciasteczek typu digestive
80g masła w temperaturze pokojowej
500g serka mascarpone
125g serka kremowego (philadelphia)
sok i skórka otarta z jednej cytryny
1 op budyniu waniliowwego
100g białej czekolady
2 jajka
1 żółtko
60g cukru pudru
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
na polewę
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
do dekoracji
skórka pomarańczowa
suszone morele
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy
barwnik spożywczy pomarańczowy
Sposób wykonania:
1. Miksujemy ciasteczka, mieszamy szpatułką z masłem.Masą wykładamy formę. Forma do tego powinna być pełna, nie odpinana ( może być specjalna szklana, żaroodporna), aby nie dostawała się do niej woda.
2. Mieszamy dwa rodzaje serków (powinny być w temperaturze pokojowej), dodajemy sok i skórkę otartą z jednej cytryny. Dodajemy roztopioną i wystudzoną białą czekoladę.
3. Miksujemy jajka i żółtko z cukrem na puch, dodajemy do serków. Dodajemy sypki budyń i wodę z kwiatów pomarańczy.
4. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Formę umieszczamy w drugiej, większej, do której nalewamy wrzącą wodę. Poziom wody powinien być w połowie wysokości formy z sernikiem.
5. Sernik pieczemy w temperaturze około 160 stopni, mniej więcej jedną godzinę. Po tym czasie ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku na pół godziny. Wyjujemy z piekarnika i polewamy polewą ze śmietany zmieszanej z cukrem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz wkładamy do piekarnika (lekko ciepłego).
6. Kroimy suszone morele i skórkę pomarańczową w paski. Z masy marcepanowej, zabarwionej na pomarańczowo, ulepiamy małe kulki.
Ozdabiamy ciasto. Posypujemy cukrem pudrem.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Ozdabiamy ciasto. Posypujemy cukrem pudrem.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Po pokrojeniu, małe serniczki występują w roli petit fours :)
Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, sernik jest bardzo delikatny i pulchny.
Smacznego!
Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, sernik jest bardzo delikatny i pulchny.
Smacznego!
Taki sernik to istne cuda z raju
OdpowiedzUsuń