14.11.2013

CUPCAKES KOLOROWE GROSZKI

Cupcakes kolorowe groszki


Cupcakes jak kolorowe kwiaty. 
Proste wykonanie, fantastyczny look i niebanalny smak:) 
Polecam!

Potrzebne składniki:*

410g cukru pudru (lub trochę mniej:))
223g mąki pszennej
80g niesłodzonego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
240ml maślanki
240ml mocnej kawy
105ml oleju
2ml ekstraktu z wanilii

* przepis ze strony cuisinea 4 mains

krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
kolorowe posypki do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Mieszamy wszystkie suche produkty: mąkę, kakao, sodę, sól, proszek do pieczenia, cukier.


2. Łączymy wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę, kawę, olej, ekstrakt z wanilii.
3. Łączymy składniki mokre z suchymi.


4. Napełniamy foremki do cupcakes i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 18-20 minut.



5. Ubijamy śmietankę, serek rozcieramy z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z bitą śmietaną.


6. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. 


Posypujemy kolorowymi posypkami, zakładamy koronkowe ozdobne papilotki.



Prosty przepis, zwykłe składniki, a dekoracja i sposób podania sprawiają, że deser staje się odświętny.
Talerz dodatkowo udekorowałam kremem i specjalnym gęstym holenderskim ajerkoniakiem (tu ukłon w stronę mojej bratowej).


2 komentarze: