12.11.2013

CIASTO Z KREMEM WANILIOWYM I MUSEM CZEKOLADOWYM

Ciasto 
z kremem waniliowym i musem czekoladowym




Przepis na to ciasto dostałam od zaprzyjaźnionej Włoszki, która mieszka na stałe w Szwajcarii. Pewnego dnia przyniosła mi kawałek tego ciasta, aby mnie nim poczęstować. Byłam zachwycona smakiem i konsystencją tego specjału. Poprosiłam oczywiście o przepis i tak ciasto to znalazło się na moim blogu. Ogólnie, bardzo mi odpowiadają ciasta i desery włoskie - są delikatne w smaku i lekkie w konsystencji. Tiramisu, panna cotta i inne - znane są w całej Europie i nie tylko. Oczywiście niedługo pojawią się także na tym blogu:) 

Potrzebne składniki:

Biszkopt według dowolnego przepisu np. jak do tortu adwokackiego lub pistacjowego z mojego bloga.

składniki na krem waniliowy:
4 żółtka
150g cukru pudru
1/2 l mleka
1 strąk wanilii
30g mąki pszennej

na mus czekoladowy:
300g gorzkiej czekolady
500ml śmietany 36%
4 białka
szczypta soli

dodatkowo: gruszki z puszki 
lub ugotowane w syropie z wody i cukru w proporcji 2:1,
do dekoracji można użyć podłużnych biszkoptów i czekoladę


Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy krem waniliowy. Ze strąka wanilii wyjmujemy ziarenka, wkładamy do mleka wraz ze strąkiem. Mleko zagotowujemy.
2. Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, dalej ubijamy. Wlewamy gorące mleko do żółtek, mieszamy. Przelewamy miksturę do rondelka, gotujemy mieszając, aż uzyskamy krem o gęstej konsystencji.
3. Krem przecieramy przez sitko do miseczki, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia.



4. Przygotowujemy mus czekoladowy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli. Ubijamy śmietanę, łączymy z białkiem delikatnie mieszając. Dodajemy czekoladę, mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Kroimy biszkopt na krążki, nasączamy wodą z sokiem z cytryny i z cukrem. Przekładamy kremem waniliowym i gruszkami pokrojomymi w plasterki. Na wierzch kładziemy mus czekoladowy i dekorujemy.



Ciasto możemy z boku obłożyć biszkoptami i do tego, w wersji jeszcze bardziej odświętnej, obwiązać kolorową kokardą.



Ciasto przechowujemy w lodówce.




Ciasto jest niezwykle aromatyczne, pachnie wanilią i czekoladą. Smakuje wybornie, delikatny krem i mus świetnie współgra w smaku z winnością gruszek. Niebo w gębie! :)




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Lubię bardzo te Twoje wspaniale wypieki. pozdrawiam Teresa

    OdpowiedzUsuń