5.11.2013

SZARLOTKA

Szarlotka





Jabłko - owoc znany na całym świecie i dostępny do jedzenia cały rok, bez względu na sezony. 
Istnieje niezliczona ilość gatunków:
antonówki, malinówki, papierówki, kosztele, lobo, rubiny, szare renety i wiele innych. Najsmaczniejsze są jednak jesienią. 




Ich zdrowotne i smakowe walory znane są chyba wszystkim.
 Wymienię tylko kilka:
1. Skutecznie walczą z cholesterolem - z powodu dużej zawartości pektyn i błonnika
2. Są eliksirem młodości - za sprawą przeciwutleniaczy
3. Chronią nasze naczynia krwionośne przed stanem zapalnym - stara się o to kwercetyna uszczelniająca żyły i tętnice
4. Pomagają schudnąć - usprawniają proces trawienia 
5. Wspierają układ odpornościowy - dzięki witaminie C i cynkowi
6. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci - poprzez działanie potasu, żelaza, krzemu, witaminy A, C, E i witamin z grupy B
7. Nie wywołują alergii
8. Odżywiają mózg, poprawiają pamięć - z powodu działania flawonoli, które są paliwem dla mózgu
9. Dbają o zęby - pektyny wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy
 ... to chyba wystarczy, aby przekonać się, jak dobroczynne dla naszego organizmu jest jedzenie jabłek :) *
Ale jest jeszcze punkt nr 10, to ...





 ...znakomicie smakują! 
Jeśli zjadamy ich dużo, to są one dla nas prawdziwą skarbnicą witamin i składników sprzyjających dobremu zdrowiu.

* informacje www.zdrowie.gazeta.pl



Potrzebne składniki:

1 i 1/2 kg jabłek (antonówki)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
parę łyżek cukru
4 łyżki drobnych jasnych rodzynek
300g mąki pszennej
150g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
3 blaty ciasta francuskiego
dodatkowo : rozbełtane żółtko z jedną łyżką wody (do posmarowania wierzchu ciasta francuskiego), parę łyżek bitej śmietany do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy kilka łyżek wody i cukier według uznania.
Gotujemy cały czas mieszając. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodajemy cynamon i rodzynki. Odstawiamy do przestudzenia ( można zrobić dzień wcześniej).
2. Mieszamy w misce mąkę z cukrem i solą, dodajemy zimne masło, mieszamy specjalnym mieszadłem do wyrabiania kruchych ciast lub widelcem. Dodajemy żółtko, ekstrakt, śmietanę, zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę.
3. Formę na szarlotkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy nad formą na tarce, lekko przyklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut, do zrumienienia. 
4. Ciasto wyjmujemy, posypujemy bułką tartą lub mielonymi migdałami, wykładamy na wierzch jabłka (moja szarlotka posypana jest mielonymi ze skórką migdałami). 



5. Rozwałkujemy francuskie ciasto, kroimy paski jednakowej szerokości.



 Na jabłkach układamy plecionkę z pasków ciasta. 




Układamy paski pionowe, a potem przekładamy paski poziomo.



W czasie przeplatania należy uważać, aby nie pomylić splotu, bo efekt nie będzie już taki okazały.
Przycinamy nadmiar ciasta francuskiego przy bokach szarlotki.



Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.



 Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ciasto do zrumienienia wierzchu.



6. Jeśli zostało nam trochę pasków ciasta francuskiego możemy je poprzeplatać w dowolny sposób i upiec. Takie ciasteczka sprawdzają się świetnie jako dekoracja do szarlotki.




7. Szarlotkę po upieczeniu zostawiamy w formie do całkowitego przestudzenia. Wyjęta wcześniej mogłaby nie zachować kształtu, ponieważ nie ma brzegów z ciasta. Gorące jabłka mogłyby zacząć się "wylewać".
Po wystudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy bitą śmietaną i ewentualnie ciasteczkami z ciasta francuskiego. 



Do dekoracji talerza użyłam własnej roboty sos żurawinowy oraz kwiatek z masy cukrowej (sposób wykonania pokazuję w dziale - dekoracje)




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz