8.11.2013

ROLADA MOKKA

                 Rolada Mokka


rolada kawowa

 Rolada jest ciastem biszkoptowym zrolowanym z nadzieniem. Najczęsciej używanym nadzieniem jest bita śmietana z sezonowymi owocami. Czasem nadzieniem jest konfitura lub mus z żelatyną np. mus jabłkowy.


Potrzebne składniki:

3 jajka
120g cukru kryształ
100g mąki
30g mąki ziemniaczanej
30g zmielonych migdałów (mogą być ze skórką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50ml mleka
szczypta soli

Potrzebne składniki na krem:

5 płatków żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g czekolady
500g śmietany 36%
1 puszka brzoskwiń
50g gorzkiej czekolady na polewę


Sposób wykonania:

1.Ucieramy jajka z cukrem i z solą.
2. Łączymy dwa rodzaje mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
3. Do jajek dodajemy na przemian mleko i suche produkty mieszając wszystko dokładnie. Dodałam do połowy masy dwie łyżki kakao, miałam nadzieję, że wyjdą mi piękne esy-floresy. Nie wyszły pięknie, muszę jeszcze trochę poćwiczyć:))
4. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st C, około 8 minut.
5. Na stole rozkładamy czystą, bawełnianą ściereczkę, posypujemy ją cukrem pudrem.
6. Upieczony biszkopt na roladę wykładamy na ściereczkę (przekręcając blachę tak, żeby pergamin znalazł się na górze), zdejmujemy delikatnie papier i rolujemy ciasto razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
7. W tym czasie robimy krem. Ubijamy na sztywno śmietanę, Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej czekolady dodajemy kawę, mieszamy i studzimy.
8. Namaczamy płatki żelatyny w zimnej wodzie. Odsączamy po dwóch minutach, zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i dokładnie rozpuszczamy.
9. Odkładamy 5 łyżek czubatych bitej śmietany do garnuszka. Do pozostałej śmietany dodajemy żelatynę, a następnie czekoladę z kawą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby krem lekko stężał.
10. Brzoskwinie kroimy na drobne kawałki. Odwijamy biszkopt ze ściereczki, smarujemy od wewnętrznej strony tężejącym kremem, układamy kawałki owoców i formujemy roladę. Odstawiamy w chłodne miejsce.



11. Zagotowujemy krótko, odłożoną, bitą śmietanę. Dodajemy czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Polewamy roladę i dekorujemy według swojej fantazji.



 Ja zrobiłam kokardę z czerwonego marcepana i poukładałam drobne cukiereczki.

5 komentarzy:

  1. Witam bardzo mi się podoba rolada, musi smakować bosko pozdrawiam Teresa

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie :) zrobie na Swieta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:)
      Płatki żelatyny użyłam po 2g każdy, piszę na wszelki wypadek, bo nie wiem jakie są w Polsce.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Dziekuje bardzo za uwage pozdrawiam i Zycze Wesolych Swiat 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paulino:) Również życzę Wesołych Świąt i udanych wypieków:)

      Usuń