Potrzebne składniki:
3 jajka
120g cukru kryształ
100g mąki
30g mąki ziemniaczanej
30g zmielonych migdałów (mogą być ze skórką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50ml mleka
szczypta soli
Potrzebne składniki na krem:
5 płatków żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g czekolady
500g śmietany 36%
1 puszka brzoskwiń
50g gorzkiej czekolady na polewę
Sposób wykonania:
1.Ucieramy jajka z cukrem i z solą.
2. Łączymy dwa rodzaje mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
3. Do jajek dodajemy na przemian mleko i suche produkty mieszając wszystko dokładnie. Dodałam do połowy masy dwie łyżki kakao, miałam nadzieję, że wyjdą mi piękne esy-floresy. Nie wyszły pięknie, muszę jeszcze trochę poćwiczyć:))
4. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st C, około 8 minut.
5. Na stole rozkładamy czystą, bawełnianą ściereczkę, posypujemy ją cukrem pudrem.
6. Upieczony biszkopt na roladę wykładamy na ściereczkę (przekręcając blachę tak, żeby pergamin znalazł się na górze), zdejmujemy delikatnie papier i rolujemy ciasto razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
7. W tym czasie robimy krem. Ubijamy na sztywno śmietanę, Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej czekolady dodajemy kawę, mieszamy i studzimy.
8. Namaczamy płatki żelatyny w zimnej wodzie. Odsączamy po dwóch minutach, zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i dokładnie rozpuszczamy.
9. Odkładamy 5 łyżek czubatych bitej śmietany do garnuszka. Do pozostałej śmietany dodajemy żelatynę, a następnie czekoladę z kawą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby krem lekko stężał.
10. Brzoskwinie kroimy na drobne kawałki. Odwijamy biszkopt ze ściereczki, smarujemy od wewnętrznej strony tężejącym kremem, układamy kawałki owoców i formujemy roladę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
11. Zagotowujemy krótko, odłożoną, bitą śmietanę. Dodajemy czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Polewamy roladę i dekorujemy według swojej fantazji.
Ja zrobiłam kokardę z czerwonego marcepana i poukładałam drobne cukiereczki.
Witam bardzo mi się podoba rolada, musi smakować bosko pozdrawiam Teresa
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie :) zrobie na Swieta ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPłatki żelatyny użyłam po 2g każdy, piszę na wszelki wypadek, bo nie wiem jakie są w Polsce.
Pozdrawiam:)
Dziekuje bardzo za uwage pozdrawiam i Zycze Wesolych Swiat 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulino:) Również życzę Wesołych Świąt i udanych wypieków:)
Usuń