Ciasteczka Yin Yang
Koncepcja Yin i Yang leży u źródeł wielu gałęzi klasycznej chińskiej nauki i filozofii. Jest również głównym wytycznym w tradycyjnej medycynie chińskiej, a także podstawową zasadą różnych form chińskich sztuk walki i ćwiczeń.
Dwukolorowe koło symbolizuje wyobrażenie taijii, czyli stanu wszechświata po rozdzieleniu się yin i yang - przeciwstawnych, ale uzupełniających się sił.
Yang - nasłonecznione miejsce - symbolizuje Słońce i oznacza siłę, aktywność, radość, ciepło i lato (a także wszystkich urodzonych w parzystych latach).
Yin - zacienione miejsce - symbolizuje Księżyc i oznacza bierność, uległość, smutek, chłód i zimę (urodzeni w nieparzystych latach).
Mniejsze kółka, jasne na ciemnym tle i odwrotnie, służą jako przypomnienie, że zawsze pierwiastek jednego znajduje się w drugim.
Ja zrobiłam ciastka z połowy ciasta. Z pozostałego ciasta zrobiłam ciasteczka w szachownicę.
Wyglądają bardzo ciekawie, a praca nad nimi jest "interesującą odmianą medytacji". Przekonajcie się o tym sami...
Wyglądają bardzo ciekawie, a praca nad nimi jest "interesującą odmianą medytacji". Przekonajcie się o tym sami...
przepis ze strony www.wantanmien.com
- Checkerboard Yin.Yang zebra stripe cookies
Potrzebne składniki:
na yin:
160g mąki krupczatki
120g masła
80g cukru pudru
40g kakao
sczypta soli
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
na yang:
260g mąki krupczatki
150g masła
110g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy wszystkie składniki na yin, do drugiej wszystkie składniki na yang. Zagniatamy ciasto w tych dwóch oddzielnych miskach, następnie z każdego ciasta ulepiamy bloki o mniej więcej tych samych rozmiarach, wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Wyjmujemy ciasta, wałkujemy na placki o tej samej grubości i znowu wkładamy do lodówki.
3. Przygotowujemy kółko o średnicy około 10 cm do wycinania ciasta. Bierzemy małą świeczkę w aluminiowej oprawce (standardowe świeczki, jak na zdjęciu) i wycinamy zewnętrzny pasek.
Wycięty pasek zawijamy w literę "S" i umieszczamy w kółku, którym będziemy wycinać ciasto. Pasek można lekko podkleić taśmą, aby nie wypadał.
Wycięty pasek zawijamy w literę "S" i umieszczamy w kółku, którym będziemy wycinać ciasto. Pasek można lekko podkleić taśmą, aby nie wypadał.
4. Wycinamy z placków kółka z przecięciem w środku. Łączymy, sklejając białkiem, połówkę części jasnej z połówką części ciemnej.Kółka wkładamy do lodówki.
5. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C. Z każdej części kółka wycinamy małe kółeczko i wkładamy je z powrotem, lecz kolorami na przemian.
Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia na blaszce. Dopiero jak wystygną zdejmujemy je z blaszki i układamy na papierowych ręcznikach.
Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia na blaszce. Dopiero jak wystygną zdejmujemy je z blaszki i układamy na papierowych ręcznikach.
W andrzejkowy wieczór zamknij oczy ... poczęstuj się ciasteczkiem. Czy w palcach masz słoneczną yang, czy ciemny yin? ...
szachownica
A teraz proponuję chińską medytację... czyli ciasteczka ze wzorkiem szachownicy:)
Pracę należy wykonać bardzo starannie, przy użyciu linijki. Polecam obejrzeć film na you tube (adres powyżej). Osoba, która pokazuje jak należy wycinać te paski, robi to bardzo wolno, spokojnie. Wycinanie tego ciasta przywodzi na myśl chińskie medytacje.
Jeśli się spieszysz, jesteś zdenerwowana ( lub zdenerwowany) ciastka nie udadzą się. Robienie tych ciasteczek może być dobrą terapią na skołatane nerwy. Precyzja, z jaką trzeba wykonać te ciasteczka, wymusza spokój :)
1. Jasne i ciemne ciasto formujemy w bloki o ściankach około 5 centymetrów i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Wyjmujemy z lodówki białe ciasto. Odmierzamy i wycinamy paski o bokach 1 centymetr. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Te same czynności powtarzamy z ciemnym ciastem.
3. Wyjmujemy paski z lodówki, układamy na przemian w dużą kostkę. Małe ciasteczka tworzymy z dwóch pasków białych i dwóch pasków ciemnych.
Większe ciasteczka tworzymy z 5 białych pasków i 4 pasków ciemnych.
Paski przyklejamy białkiem, przy pomocy pędzelka. Posklejane paski w kostkę wkładamy znowu na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy kostki z lodówki i kroimy na plastry grubości około pół centymetra (lub grubsze - do jednego centymetra).
4. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Pieczemy 13 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz