21.09.2013

CUPCAKES ANGEL'S FOOD

Cupcakes Angel's Food


To jest kolejny przepis, który "zminimalizowałam", czyli pomniejszyłam do rozmiaru "mini-jeden-kęs" :-) 

Znane amerykańskie ciasto Angel's Food, które jest standardowo robione z 12  białek, ja okroiłam do połowy, czyli 6 białek.  Zrobiłam z nich 12 średnich cupcakes i 36 mini cupcakes. Wyszły znakomicie, anielsko białe i pyszne.  
Dodałam do środka krem dulce de leche, a na wierzchu biały krem z dodatkiem pianek marshmallows. 
Były niebiańsko dobre!


Potrzebne składniki:

63g mąki
150g cukru pudru
6 białek
1/2 łyżeczki cream of tartar
szczypta soli
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub dowolnego ekstraktu np. migdałowego )

Dodatkowo:

kilka łyżek kremu karmelowego Dulce de Leche
50g miękkiego masła
20 sztuk dużych, białych pianek marshmallows
4 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

1. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli i cream of tartar. Cały czas ubijając dodajemy połowę przesianego cukru pudru. 
2. Przesiewamy do innej miseczki pozostały cukier i mąkę, mieszamy.
3. Do ubitych białek dodajemy, mieszając łyżką lub łopatką, mąkę z cukrem i sok oraz wodę pomarańczową.
4. Masę nakładamy do foremek, do pełna. Masa trochę urośnie, a potem opada. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na około 15-18 minut. (test suchego patyczka). 


Jeśli ciasteczka się trochę przyrumienią (i patyczek włożony do środka ciastka jest suchy) należy je szybko wyjąć. Nie należy przedłużać czasu pieczenia, bo ciasteczka wyjdą "gumowate".

5. Po wyjęciu z piekarnika ciastka studzimy na kratce, odwracając spodem do góry.
(oryginalne ciasto angel's food studzi się odwrócone i zawieszone na specjalnym kijku).
6. Po wystudzeniu ciastek,  nadziewamy je kremem karmelowym za pomocą rękawa cukierniczego.

7. Masło ubijamy. Pianki  i mleko wkładamy do rondelka i lekko podgrzewając, rozpuszczamy je (lub w mikrofalówce).



8. Przestudzone, dodajemy do masła i mieszamy. Dodajemy do masy sok cytrynowy i dalej mieszamy, aż do połączenia się składników. Dekorujemy kremem ciastka. Ja  niektóre babeczki polałam jeszcze ciepłym kremem powstałym z marshmallows i mleka.




 Bardzo efektownie to wyglądało !






                                      Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jeśli piszesz w czasie przeszłym, to musiały smakować angielsko skoro nawet na jednego nie zaprosisz. Lubię takie przepisy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście zniknęły ekspresowo! 😜
      Pozdrawiam:)

      Usuń