15.08.2013

CUPCAKES SERNIKOWE PHILADELPHIA

 Cupcakes sernikowe philadelphia



Czasem szukam piekarniczych inspiracji w internecie na innych blogach kulinarnych. Znalazłam na stronie www.taste.com.au  przepis na raspberry swirl cheesecakes, dokonałam pewnych zmian i oto moja propozycja na mini serniczki.

Potrzebne składniki:

1 opakowanie ciasteczek "Oreo"
50g masła
200g serka "Philadelphia"
150g serka homogenizowanego naturalnego
100g cukru białego drobnego
2 duże jajka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki musu owocowego
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka cukru drobnego
1 łyżeczka soku z cytryny
wiórki z białej czekolady do dekoracji

* Podany przepis wystarcza na około 12 sztuk standardowej wielkości cupcakes.

Sposób wykonania:

1. Miksujemy ciastka "Oreo" na puch. Dodajemy do nich stopione masło, aby się połączyły w masę, a następnie
wykładamy tę ciasteczkową masę do papilotek (ok. 5mm na dno). Dociskamy palcami. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2. Do miski wkładamy dwa rodzaje serka i cukier, miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i żółtku,  cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, a na koniec mieszamy z mąką.
3. Masę wylewamy do papilotek na upieczony i przestudzony ciasteczkowy spód. Do każdej papilotki wlewamy na środek trochę musu owocowego robiąc zygzaki.





 Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie piec wyłączamy zostawiając serniczki w piecu.

4. Mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny do rozpuszczenia się cukru. Wyjmujemy serniczki z piekarnika i rozsmarowujemy śmietanę po wierzchu każdego ciastka (podczas gdy są jeszcze ciepłe). 
Studzimy w lodówce. 




Ciastka możemy udekorować wiórkami z białej czekolady.
Przechowujemy w lodówce.




Na zdjęciu cupcake bez papilotki widać kolejne warstwy ciastka.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz