Cupcakes sernikowe philadelphia
Czasem szukam piekarniczych inspiracji w internecie na innych blogach kulinarnych. Znalazłam na stronie www.taste.com.au przepis na raspberry swirl cheesecakes, dokonałam pewnych zmian i oto moja propozycja na mini serniczki.
Potrzebne składniki:
1 opakowanie ciasteczek "Oreo"
50g masła
200g serka "Philadelphia"
150g serka homogenizowanego naturalnego
100g cukru białego drobnego
2 duże jajka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki musu owocowego
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka cukru drobnego
1 łyżeczka soku z cytryny
wiórki z białej czekolady do dekoracji
* Podany przepis wystarcza na około 12 sztuk standardowej wielkości cupcakes.
Sposób wykonania:
1. Miksujemy ciastka "Oreo" na puch. Dodajemy do nich stopione masło, aby się połączyły w masę, a następnie
wykładamy tę ciasteczkową masę do papilotek (ok. 5mm na dno). Dociskamy palcami. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
wykładamy tę ciasteczkową masę do papilotek (ok. 5mm na dno). Dociskamy palcami. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2. Do miski wkładamy dwa rodzaje serka i cukier, miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, a na koniec mieszamy z mąką.
3. Masę wylewamy do papilotek na upieczony i przestudzony ciasteczkowy spód. Do każdej papilotki wlewamy na środek trochę musu owocowego robiąc zygzaki.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie piec wyłączamy zostawiając serniczki w piecu.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie piec wyłączamy zostawiając serniczki w piecu.
4. Mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny do rozpuszczenia się cukru. Wyjmujemy serniczki z piekarnika i rozsmarowujemy śmietanę po wierzchu każdego ciastka (podczas gdy są jeszcze ciepłe).
Studzimy w lodówce.
Ciastka możemy udekorować wiórkami z białej czekolady.
Studzimy w lodówce.
Ciastka możemy udekorować wiórkami z białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz