21.08.2013

PRALINY KAJMAKOWE

Praliny kajmakowe



Toffi, krówki, karmel, kajmak to wyjątkowo smaczne masy cukiernicze powstałe przez połączenie w odpowiednich proporcjach cukru, śmietany lub mleka oraz masła.
Karmel uzyskiwany jest przez podgrzewanie cukru w wysokiej temperaturze, przez co ulega tzw. karmelizacji.
Toffi jest masą powstałą przez podgrzewanie cukru i masła w temperaturze około 150-160 stopni, zaś kajmak tworzymy podgrzewając mleko z cukrem. Kajmak jest składnikiem różnych mas kajmakowych ucieranych dodatkowo z masłem, a także ze śmietanką lub żółtkiem.
Krówki otrzymujemy poprzez gotowanie masła, cukru i mleka.
Smak i konsystencja tych mas zależy od proporcji użytych składników oraz  czasu i temperatury ich podgrzewania. 




Potrzebne składniki:*

125g śmietany 30%
60g drobnego cukru

 *( na 15 małych pralinek)

Sposób wykonania:

1. Składniki wkładamy do rondelka i gotujemy cały czas mieszając.Od chwili, kiedy masa zacznie wrzeć, należy gotować ją jeszcze około 20 minut lub dłużej, aż uzyskamy pożądaną gęstość (moje były lekko ciągnące).
2. Masę wlewamy do foremek i odstawiamy w chłodne miejsce aby zastygły.


3. Gotowe praliny wyjmujemy z foremek i układamy w papilotkach. Przechowujemy w chłodnym miejscu.



Dodatkowo Praliny można dekorować, oblewać czekoladą lub nadziewać np. orzechami. 


Smacznego!

2 komentarze: