14.08.2013

CIASTKA MOLTEN LAVA CAKE

Ciastka Molten Lava Cake



Cały urok tego ciasta polega na tym, aby podawać je gorące, prosto z piekarnika. 
Czas pieczenia jest krótki. Przede wszystkim chodzi o to, żeby wtedy, gdy ciastko naciśniemy łyżeczką, wylała się ze środka gorąca czekolada :-) Dla czekoladoholików jest to wymarzony deser. Smak gorzkiej czekolady dobrze jest zrównoważyć gałką lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany. Można również przybrać talerz owocami i jadalnymi kwiatami... albo wszystkim tym naraz :-)

* Przepis ten jest "uśrednieniem" conajmniej kilkunastu przepisów, które wyczytałam w internecie na polskich i zagranicznych stronach. Proporcje dostosowałam do swoich upodobań :-)

Potrzebne składniki:

120g masła
200g czekolady gorzkiej 74%
1/4 łyżeczki cynamonu 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru drobnego
3 jajka
3 żółtka 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka brandy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę z masłem i przyprawami rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Jajka z żółtkami i cukrem ubijamy na małych obrotach, dodajemy wanilię i ewentualnie brandy.
3. Łączymy miksturę jajeczną z czekoladową, dodajemy mąkę i mieszamy.
4. Kokilki, czyli małe żaroodporne miseczki,  smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Rozlewamy do nich masę i nastepnie wstawiamy je do pieca nagrzanego do 180 stopni 5. Pieczemy około 15 minut. Możemy sprawdzić w czasie pieczenia lekko naciskając ciastko. Jeśli jest na górze upieczone, ale sprężyste, lekko ugina się pod naciskiem, to znaczy, że jest już gotowe. Chodzi tu przede wszystkim o to, aby ciastko było upieczone, ale środek był płynny.
6. Po wyjęciu z pieca odstawiamy kokilki na okolo 2 minuty, w tym czasie przygotowujemy talerze.




 Ciastka przekładamy na talerze ( spodem do góry), posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy talerz owocami, miętą (ja udekorowałam kwiatami nasturcji), nakładamy ewentualnie gałkę lodów i podajemy gorące.
  

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz