19.08.2013

CIASTO PIANKOWE Z POZIOMKAMI

Ciasto piankowe z poziomkami



Puszysta pianka z owocami na spodzie z migdałowego biszkoptu to świetna propozycja na ostatnie w tym roku truskawki i poziomki. 
Zapraszam Was na pyszny, lekki deser w to sierpniowe popołudnie :-)



Potrzebne składniki na biszkopt:

3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
50g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


Składniki na piankową górę:

400g poziomek 
200g truskawek
500g śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
białka z dwóch jajek
6-7 płatków żelatyny (ok.12-14g)

Do nasączenia biszkoptu: 

potrzebne będzie parę łyżek mleka skondensowanego 
i pół szklanki mleka

Sposób wykonania biszkoptu:

1. Łączymy sypkie produkty: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, mielone migdały i sól.
2. Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
3. Do piany dodajemy na przemian produkty sypkie i żółtka delikatnie mieszając.
4. Migdałowy biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut ( test suchego patyczka)


Sposób wykonania pianki:

1. Ubijamy śmietankę z cukrem. Żelatynę moczymy około dwie minuty w zimnej wodzie, potem odsączamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w 1 łyżce gorącej wody, dodajemy do śmietany. 
2. Białko ubijamy i dodajemy również do śmietany, mieszamy dokładnie ( żelatyna w płatkach jest bezzapachowa i świetnie się łączy z masami, z żelatyną w proszku są czasem kłopoty, bo tworzą się w czasie mieszania grudki w zetknięciu z zimną masą ).
3. Do śmietanowej masy dodajemy poziomki i mieszamy, aby równomiernie rozmieściły się w masie.



Do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą, wkładamy wystudzony biszkopt ( ja przekroiłam biszkopt na dwa krążki, jeden użyłam, a drugi zamroziłam, żeby mieć gotowy na następne ciasto ). Układamy z boku formy przekrojone truskawki. Biszkoptowy krążek nasączamy skondensowanym, słodzonym mlekiem, rozrzedzonym zwykłym mlekiem. 



 Biszkopt zalewamy śmietanową masą z owocami. Dekorujemy i wkładamy do lodówki, aby ciasto stężało.





Smacznego!

1 komentarz: