Ciasto piankowe z poziomkami
Puszysta pianka z owocami na spodzie z migdałowego biszkoptu to świetna propozycja na ostatnie w tym roku truskawki i poziomki.
Zapraszam Was na pyszny, lekki deser w to sierpniowe popołudnie :-)
Potrzebne składniki na biszkopt:
Zapraszam Was na pyszny, lekki deser w to sierpniowe popołudnie :-)
Potrzebne składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
50g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Składniki na piankową górę:
200g truskawek
500g śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
białka z dwóch jajek
6-7 płatków żelatyny (ok.12-14g)
Do nasączenia biszkoptu:
potrzebne będzie parę łyżek mleka skondensowanego
i pół szklanki mleka
Sposób wykonania biszkoptu:
potrzebne będzie parę łyżek mleka skondensowanego
i pół szklanki mleka
1. Łączymy sypkie produkty: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, mielone migdały i sól.
2. Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
3. Do piany dodajemy na przemian produkty sypkie i żółtka delikatnie mieszając.
4. Migdałowy biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut ( test suchego patyczka)
Sposób wykonania pianki:
1. Ubijamy śmietankę z cukrem. Żelatynę moczymy około dwie minuty w zimnej wodzie, potem odsączamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w 1 łyżce gorącej wody, dodajemy do śmietany.
2. Białko ubijamy i dodajemy również do śmietany, mieszamy dokładnie ( żelatyna w płatkach jest bezzapachowa i świetnie się łączy z masami, z żelatyną w proszku są czasem kłopoty, bo tworzą się w czasie mieszania grudki w zetknięciu z zimną masą ).
2. Białko ubijamy i dodajemy również do śmietany, mieszamy dokładnie ( żelatyna w płatkach jest bezzapachowa i świetnie się łączy z masami, z żelatyną w proszku są czasem kłopoty, bo tworzą się w czasie mieszania grudki w zetknięciu z zimną masą ).
Do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą, wkładamy wystudzony biszkopt ( ja przekroiłam biszkopt na dwa krążki, jeden użyłam, a drugi zamroziłam, żeby mieć gotowy na następne ciasto ). Układamy z boku formy przekrojone truskawki. Biszkoptowy krążek nasączamy skondensowanym, słodzonym mlekiem, rozrzedzonym zwykłym mlekiem.
Biszkopt zalewamy śmietanową masą z owocami. Dekorujemy i wkładamy do lodówki, aby ciasto stężało.
Biszkopt zalewamy śmietanową masą z owocami. Dekorujemy i wkładamy do lodówki, aby ciasto stężało.
Smacznego!
cudne !
OdpowiedzUsuń