10.08.2013

BUŁECZKI MAŚLANE Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Bułeczki maślane z czarną porzeczką




W ogrodzie zaowocował krzak z czarną porzeczką. Jest to owoc,który zazwyczaj nie jest spożywany na surowo, ponieważ nie należy do najsmaczniejszych. Natomiast wszelkie przetwory z czarnej porzeczki są niezwykle smaczne i do tego bardzo wartościowe.

 Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C. Witamina C występuje w owocach w trwałych wiązaniach  i dlatego zachowuje się także w przetworach. Owoce porzeczki zawierają też witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń, magnez i wiele innych rzadko występujących mikroelementów. Owoce czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek. Zawarta w owocach tanina działa przeciwzapalnie. Bakteriobójcze fitoncydy hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów -  dlatego picie soku z czarnej porzeczki zaleca się w okresie grypy i infekcji wirusowych. 

Nie sposób wyliczyć wszystkich dobroczynnych właściwości czarnej porzeczki, zachęcam wieć do przeczytania artykułu na stronie www.urodaizdrowie.pl/czarna-porzeczka-jakie-ma-wlasciwosci

A teraz zapraszam Was na delikatne bułeczki maślane z nadzieniem z czarnej porzeczki oraz z malinami!


Potrzebne składniki:

500g mąki
1 jajko
2 żółtka
250ml mleka
40g drożdży świeżych
100g cukru kryształu drobnego
70g masła
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
dodatkowo do nadzienia: czarna porzeczka lub maliny

Potrzebne składniki na kruszonkę:

70g mąki
50g masła w temperaturze pokojowej
30g cukru białego
20g cukru brązowego

Sposób wykonania:

1. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę, odstawiamy do lodówki.

2. Mieszamy w szklance drożdże z łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zostawiamy aby wyrosły (ok.10 minut)

3. Roztrzepujemy trzepaczką jajko i żółtka z cukrem, dodajemy do mąki. Wlewamy zaczyn drożdżowy, sól, startą skórkę z cytryny, ciepłe mleko, a nastepnie ciasto wyrobiamy. Dolewamy rozpuszczone masło, dalej wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
























4. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki, nadziewamy czarną  porzeczką wymieszaną z niewielką ilością cukru ( lub malinami, cukru dodajemy według swojego uznania ). Odstawiamy do wyrośnięcia.

5. Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, smarujemy na wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Jeśli niektóre bułeczki chcemy po upieczeniu polać lukrem, zostawiamy je  wysmarowane tylko białkiem.

6. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 25 minut.





Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz