30.07.2013

CUPCAKES TIRAMISU

Cupcakes " Tiramisu"




Tiramisu jest włoskim deserem składającym się z biszkoptu nasączonego mocną kawą z likierem i warstwą kremu z serka mascarpone. Deser pochodzi prawdopodobnie z Wenecji, choć wiele innych miast we Włoszech też uzurpuje sobie prawo do miana twórców tego deseru.
Moja propozycja jest "wariacją" na temat tiramisu. Zawiera składniki tiramisu, ale wyglądem różni się bardzo.

*Przepis zaczerpnęłam ze strony Marthy Stewart.

Potrzebne składniki: 
( na 36 sztuk mini cupcakes)

1i 1/4 szklanki mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
4 łyżki masła ( około 55g )
1 laska wanilii
3 jajka
3 żółtka
1 szklanka cukru drobnego

Składniki na krem:

250ml śmietany 30%
120g mascarpone 
2 łyżki cukru pudru ( lub więcej - według osobistych upodobań :-)

Składniki na poncz:

3/4 szklanki zaparzonej i mocno osłodzonej kawy
1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)





Sposób wykonania:

1. Łączymy suche produkty - mąkę, sól, proszek do pieczenia.
2. Gotujemy mleko z masłem i z ziarenkami wyjętymi ze strąka wanilii. Studzimy.
3. Ubijamy w kąpieli wodnej jajka z żółtkami i z cukrem, około 6 minut. Odstawiamy i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje.
4. Do masy jajecznej dodajemy mleko z masłem, a następnie, wymieszane, suche produkty. Mieszamy i  nakładamy do mini papilotek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut ( test suchego patyczka)


5. Babeczki nasączamy kawą. Proponuję ponakłuwać ciasteczka, aby jak najwięcej ponczu dostało się do środka.

6. Ubijamy śmietanę z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone.





7. Nakładamy krem na ciasteczka, posypujemy kakao, przechowujemy w lodówce.






Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz