Cupcakes " Tiramisu"
Tiramisu jest włoskim deserem składającym się z biszkoptu nasączonego mocną kawą z likierem i warstwą kremu z serka mascarpone. Deser pochodzi prawdopodobnie z Wenecji, choć wiele innych miast we Włoszech też uzurpuje sobie prawo do miana twórców tego deseru.
Moja propozycja jest "wariacją" na temat tiramisu. Zawiera składniki tiramisu, ale wyglądem różni się bardzo.
*Przepis zaczerpnęłam ze strony Marthy Stewart.
Potrzebne składniki:
( na 36 sztuk mini cupcakes)
( na 36 sztuk mini cupcakes)
1i 1/4 szklanki mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
4 łyżki masła ( około 55g )
1 laska wanilii
3 jajka
3 żółtka
1 szklanka cukru drobnego
Składniki na krem:
250ml śmietany 30%
120g mascarpone
2 łyżki cukru pudru ( lub więcej - według osobistych upodobań :-)
Składniki na poncz:
3/4 szklanki zaparzonej i mocno osłodzonej kawy
Sposób wykonania:
1. Łączymy suche produkty - mąkę, sól, proszek do pieczenia.
2. Gotujemy mleko z masłem i z ziarenkami wyjętymi ze strąka wanilii. Studzimy.
3. Ubijamy w kąpieli wodnej jajka z żółtkami i z cukrem, około 6 minut. Odstawiamy i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje.
4. Do masy jajecznej dodajemy mleko z masłem, a następnie, wymieszane, suche produkty. Mieszamy i nakładamy do mini papilotek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut ( test suchego patyczka)
5. Babeczki nasączamy kawą. Proponuję ponakłuwać ciasteczka, aby jak najwięcej ponczu dostało się do środka.
6. Ubijamy śmietanę z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone.
7. Nakładamy krem na ciasteczka, posypujemy kakao, przechowujemy w lodówce.
6. Ubijamy śmietanę z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone.
7. Nakładamy krem na ciasteczka, posypujemy kakao, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz