Ciasto - biszkopt z truskawkami w galaretce
U mnie w ogrodzie niestety kończy się już sezon na truskawki... Te ostatnie, ogrzane lipcowym słońcem, są za to wyjątkowo słodkie !
Gdybym miała więcej krzaczków z pewnością pokusiłabym się o zrobienie, właśnie teraz, smakowitych przetworów. Moje pożegnania z truskawkami to wyborne ciasta z galaretką lub z bezą, w których truskawki grają głowną rolę. Dziś przedstawiam Wam ciasto biszkoptowe z mielonymi migdałami.
Jest niezwykle lekkie, niczym puszek, i wspaniale kontrastuje z galaretką i truskawkami. Dodatkowo ciasto jest wzbogacone kremem z budyniu o smaku migdałowym (bardzo delikatna nuta) oraz udekorowane słodkim, włoskim serkiem mascarpone. Taka kompozycja nie tylko ładnie się prezentuje, ale również pięknie smakuje. Dla osób, które chciałyby przygotować taki tort na wieczorne "party" dla dorosłych to polecam do galaretki zamiast połowy ilości wody dodać białe wino, najlepiej lekko słodkie. To dopiero będzie impreza ;-)
Polecam gorąco!
Potrzebne składniki na biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
ekstrakt migdałowy
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Potrzebne składniki na krem:
400 ml mleka
paczka budyniu o smaku migdałowym
3 łyżki miękkiego masła
krem do dekoracji:
125g serka mascarpone
3 łyżki cukru
dodatkowo:
ok.300g truskawek,poziomek lub innych miękkich, sezonowych owoców
2 op. galaretki truskawkowej
800ml wody ( w wersji dla dorosłych polecam zastąpić 400ml wody, półsłodkim lub słodkim, białym winem, w tej samej ilości)
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem i szczyptą soli, dodajemy ekstrakt migdałowy.
2. Łączymy sypkie produkty.
3. Do piany dodajemy na przemian żółtka i sypkie produkty delikatnie mieszając szpatułką.
4.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.(test suchego patyczka)
5. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy.Miksujemy masło do białości, dodajemy stopniowo budyń cały czas miksując.
6. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, studzimy i zostawiamy żeby lekko stężała.
7. Ciasto kroimy na dwa krążki. Jeden krążek wkładamy do tortownicy, z drugiego krążka wykrawamy środek zostawiając ok.2 cm brzegi. Kółko brzegowe nakładamy na nasz biszkopt, a do środka wkładamy krem budyniowy.Na całość układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretą. Odstawiamy do lodówki, aż galareta całkowicie stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz