18.07.2013

PIEROGI Z JAGODAMI

Pierogi z jagodami



Sezon jagodowy jest już w pełni !
Dziś przyjechała do mnie kuzynka z "wielkiego miasta" i pobiegła od razu do lasu. Nazbierała trochę grzybów i dużo jagód. Postanowiłyśmy zrobić pierogi z jagodami, dla mnie to pierwsze jagodowe smakołyki w tym roku.
Moja kuzynka jest niekwestionowaną mistrzynią w wyrabianiu pierogów, więc ja byłam tylko jej pomocnicą i fotografem ... no, i oczywiście obżartuchem :-) 

Przepis na pierogi z jagodami jest autorstwa mojej kuzynki.



Potrzebne składniki:

500g mąki pszennej
1 żółtko
1 szklanka ciepłej wody ( około 60 stopni)
2 łyżki oleju np. z pestek winogron
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
około 5 łyżek cukru drobnego
600g czarnych leśnych jagód
250ml gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy wodę z oliwą i mieszamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, przekładamy je na blat, podsypujemy niewielką ilością mąki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut przykryte czystą ściereczką ( ciasto odpoczywa :-)
2. Przygotowujemy jagody: do miseczki bierzemy około porcjami po 1/3 ilości jagód (dzielimy je na takie mniejsze porcje, aby jagody zmieszane z cukrem nie puściły przedwcześnie soku. Po wykorzystaniu tych jagód bierzemy kolejne porcje, aż do wyczerpania). Słodzimy i dodajemy odpowiednią do ilości jagód porcję mąki ziemniaczanej. 



3. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy brzegiem szklanki kółka, nakładamy jagody, formujemy pierożki, układamy na blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały.






4. Pierożki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę ( do wody można dodać dwie łyżki oleju lub masła).





Po tym jak wypłyną, gotujemy jeszcze parę minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzach.





5. Gęstą śmietanę mieszamy z cukrem pudrem ( można też z odrobiną cynamonu ), polewamy pierożki.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz