23.07.2013

TORT Z CRÈME PÂTISSIÈRE


Tort z crème Pâtissière




Z ciasta, na które przepis kiedyś na blogu podawałam - "Wiaderko", zostały mi kawałki biszkoptu. Nie miałam wtedy pomysłu na ich wykorzystanie, więc je zamroziłam. 
Dzisiaj okazały się idealnym produktem do wykorzystania !
Jeśli ktoś ma ochotę zrobić właśnie to ciasto, a nie ma kawałków swojego ciasta to można kupić gotowy biszkopt ( ja nigdy tego nie robię, ale przyznaję, że jest to dużo łatwiejszy sposób dla osób, które nie mają czasu na pieczenie :-) Polecam jednak samemu upiec "bio" biszkopt np. z przepisu podanego w poście "Ciasto Wiaderko".



W poniższym przepisie zwróćcie uwagę na metodę wykonania francuskiego kremu pâtissière. To naprawdę doskonały krem z żółtek, mleka i mnóstwa ziarenek wanilii ! Nadaje się nie tylko do tortów i ciast, ale także do wielu innych deserów. Po wielu eksperymentach i po przeczytaniu wielu różnych przepisów na ten krem, wydaje mi się, że dopracowałam ten przepis do perfekcji. 
Dzisiaj mogę go wszystkim bardzo polecić - jest wyśmienity!

Potrzebne składniki:

1 blat biszkoptu + na wykonanie brzegów
600g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej

Potrzebne składniki na krem pâtissière:

500ml mleka
1 strąg wanilii
6 sztuk żółtek
6 łyżek cukru (120g)
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła w temp. pokojowej


Sposób wykonania:

1. Miksujemy owoce. Rozpuszczamy galaretkę w minimalnej ilości gorącej wody. Po całkowitym rozpuszczeniu dopełniamy musem z owoców do ilości 800ml. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Ze strąka wanilii wyjmujemy ziarenka. Gotujemy mleko z wanilią (wkładamy do mleka ziarenka i strąg). Po zagotowaniu odstawiamy. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem, dodajemy mąkę i jeszcze moment ubijamy.
3. Z mleka wyjmujemy strąk wanilii. Zalewamy żółtka gorącym mlekiem, mieszamy tę miksturę ręcznie w rondelku na małym ogniu (nie ubijamy mikserem!), aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa będzie jeszcze ciepła (około 60 stopni) dodajemy masło i mieszamy, aż uzyskamy gładki, jednolity krem. Dalej studzimy.
4. Na dno tortownicy układamy krążek biszkoptu, wzdłuż boków formy układamy wycięty brzeg biszkoptu. Biszkopt nasączamy osłodzoną wodą z sokiem z cytryny.


5. Do środka ciasta wkładamy połowę kremu.Na to wkładamy tężejącą galaretkę,odkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie się ścięła.  






6. Po tym czasie ciasto wyjmujemy 
z lodówki 
i przed podaniem dekorujemy pozostałym kremem i owocami, według swojego pomysłu. 
Przechowujemy w lodówce.




Życzę smacznego, a jeśli macie ochotę na więcej dobrego to...





...proponuję zrobić trochę więcej galaretki z owocami i zalać ją do salaterek. Będzie to idealnie zimny, mały deserek na wieczór przed telewizorem lub...na działce :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz