08.07.2013

TORT PAVLOWA

Tort Pavlova




Jest to bardzo prosty, sezonowy deser. Składa się podstawowo z bezy, śmietany i owoców. Smak i  wygląd nadają mu przede wszystkim owoce. Beza neutralizuje kwasowość świeżych owoców, nadaje mu słodkości i lekkości. Do upieczenia idealnej bezy najważniejsze są dwie zasady : dobra temperatura pieczenia i czas pieczenia. Tu trzeba indywidualnego wyczucia swojego piekarnika - dlatego często piszę w swoich przepisach "około", bo wiem z doświadczenia, że przy tych samych parametrach ( i oczywiście proporcjach składników) można uzyskać inny efekt. 
Tort Pavlova to deser, który zestawia smaki kojarzące się z latem i wakacjami. Macie dziś ochotę na coś słodkiego? 
A więc do dzieła !

Potrzebne składniki:

150g  białek 
200g cukru drobnego
szczypta cream of tartar ( niekoniecznie )
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

250ml śmietanki 30%
1 lub 2 łyżki cukru pudru
120g serka mascarpone



Dodatkowo: około 600g różnych owoców np. truskawek, malin,poziomek, bananów, borówek amerykańskich i innych



Sposób wykonania:

1. Ubijamy pianę z  solą i cream of tartar ( nie jest konieczny, ale ładnie stabilizuje pianę ) dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijamy pianę. Gdy jest już bardzo sztywna dodajemy mąkę, ocet i wanilię, lekko mieszamy.
2. Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wcześniej narysować kółko na papierze aby beza była idealnie okrągła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy jeszcze bezę w piekarniku aby dalej się podsuszała.
3. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier (niezbyt dużo ponieważ beza zawiera dużo cukru, więc w sumie deser będzie słodki, nawet jeśli owoce będą kwaśne). Rozcieramy w misce serek, dodajemy ubitą śmietanę lekko mieszając.





4.  Jeśli deser przygotowaliśmy wcześniej to najlepiej będzie oddzielnie przechować w lodówce krem i owoce, a samą bezę przechować w suchym i przewiewnym miejscu.





Bezpośrednio przed spożyciem na bezie układamy owoce i krem, ozdabiamy miętą i małymi bezikami. 







         Smacznego!  






3 komentarze:

  1. Witam. Tort wygląda cudnie! Moj piekarnik niestety działa tylko z termoobiegiem ,wiec beza może się nie udać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wręcz przeciwnie! Powinna udać się jeszcze lepiej!
    Termoobieg powoduje, że para wodna szybciej się uwalnia, a cukry szybciej rozpoczynają proces karmelizacji (okolo 25%). Należy,zatem, zmniejszyć parametry czasu i temperatury pieczenia.
    Ile? ... trudno mi powiedzieć,trzeba, chyba, "wyczuć" swój piekarnik:)
    Pozdrawiam, dziekuję za komentarz, życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem chyba zrobię tort Pavlova
    Już raz robiłam i mi bardzo smakował. pozdrawiam Teresa S

    OdpowiedzUsuń