Tort Pavlova
Jest to bardzo prosty, sezonowy deser. Składa się podstawowo z bezy, śmietany i owoców. Smak i wygląd nadają mu przede wszystkim owoce. Beza neutralizuje kwasowość świeżych owoców, nadaje mu słodkości i lekkości. Do upieczenia idealnej bezy najważniejsze są dwie zasady : dobra temperatura pieczenia i czas pieczenia. Tu trzeba indywidualnego wyczucia swojego piekarnika - dlatego często piszę w swoich przepisach "około", bo wiem z doświadczenia, że przy tych samych parametrach ( i oczywiście proporcjach składników) można uzyskać inny efekt.
Tort Pavlova to deser, który zestawia smaki kojarzące się z latem i wakacjami. Macie dziś ochotę na coś słodkiego?
A więc do dzieła !
Tort Pavlova to deser, który zestawia smaki kojarzące się z latem i wakacjami. Macie dziś ochotę na coś słodkiego?
A więc do dzieła !
Potrzebne składniki:
150g białek
200g cukru drobnego
szczypta cream of tartar ( niekoniecznie )
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
250ml śmietanki 30%
1 lub 2 łyżki cukru pudru
1 lub 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: około 600g różnych owoców np. truskawek, malin,poziomek, bananów, borówek amerykańskich i innych
Sposób wykonania:
1. Ubijamy pianę z solą i cream of tartar ( nie jest konieczny, ale ładnie stabilizuje pianę ) dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijamy pianę. Gdy jest już bardzo sztywna dodajemy mąkę, ocet i wanilię, lekko mieszamy.
2. Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wcześniej narysować kółko na papierze aby beza była idealnie okrągła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy jeszcze bezę w piekarniku aby dalej się podsuszała.
3. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier (niezbyt dużo ponieważ beza zawiera dużo cukru, więc w sumie deser będzie słodki, nawet jeśli owoce będą kwaśne). Rozcieramy w misce serek, dodajemy ubitą śmietanę lekko mieszając.
4. Jeśli deser przygotowaliśmy wcześniej to najlepiej będzie oddzielnie przechować w lodówce krem i owoce, a samą bezę przechować w suchym i przewiewnym miejscu.
Bezpośrednio przed spożyciem na bezie układamy owoce i krem, ozdabiamy miętą i małymi bezikami.
Smacznego!
2. Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wcześniej narysować kółko na papierze aby beza była idealnie okrągła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy jeszcze bezę w piekarniku aby dalej się podsuszała.
3. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier (niezbyt dużo ponieważ beza zawiera dużo cukru, więc w sumie deser będzie słodki, nawet jeśli owoce będą kwaśne). Rozcieramy w misce serek, dodajemy ubitą śmietanę lekko mieszając.
4. Jeśli deser przygotowaliśmy wcześniej to najlepiej będzie oddzielnie przechować w lodówce krem i owoce, a samą bezę przechować w suchym i przewiewnym miejscu.
Bezpośrednio przed spożyciem na bezie układamy owoce i krem, ozdabiamy miętą i małymi bezikami.
Smacznego!
Witam. Tort wygląda cudnie! Moj piekarnik niestety działa tylko z termoobiegiem ,wiec beza może się nie udać...
OdpowiedzUsuńWręcz przeciwnie! Powinna udać się jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńTermoobieg powoduje, że para wodna szybciej się uwalnia, a cukry szybciej rozpoczynają proces karmelizacji (okolo 25%). Należy,zatem, zmniejszyć parametry czasu i temperatury pieczenia.
Ile? ... trudno mi powiedzieć,trzeba, chyba, "wyczuć" swój piekarnik:)
Pozdrawiam, dziekuję za komentarz, życzę powodzenia!
Już wiem chyba zrobię tort Pavlova
OdpowiedzUsuńJuż raz robiłam i mi bardzo smakował. pozdrawiam Teresa S