15.04.2013

TRUFLE KAWOWO-CZEKOLADOWE

Trufle kawowo-czekoladowe



Nazwa trufle pochodzi z języka łacińskiego i oznacza - bulwy.
Czekoladowe trufle zostały stworzone po raz pierwszy we Francji w 1895 roku. Do szerszego grona ludzi dotarły przez sklep w Londynie, który został założony przez Antoine Dufour na początku XX wieku. Sklep ten istnieje do tej pory i sprzedaje trufle wg oryginalnej receptury pod nazwą "Napoleon III". Obecnie istnieją trzy rodzaje trufli: amerykańskie, europejskie i szwajcarskie.
Nie będę Was zanudzać czym różnią się te trufle, odsyłam chętnych po wiadomości do Wikipedii. Niestety nic nie znalazłam na  polskich stronach internetowych, za to na anglojęzycznych znajdziecie sporo wiadomości na temat trufli. 
Ogólnie trufle powinny mieć w swoim składzie czekoladę.
Poza tym mogą zawierać masło, mleko w proszku, kakao, śmietanę .... ale mogą również zawierać ...ser ! 
Koniecznie spróbujcie zrobić trufle z tego przepisu, który znalazłam kiedyś w internecie. Do ich wykonania dodajemy ser mascarpone i to sprawia, że są po prostu wyśmienite ! 

Dla fanów białej czekolady i smaku kokosa zamieszczam poniżej również przepis na bardzo aromatyczne trufle kokosowe z chrupiącymi wafelkami ! :-)



Potrzebne składniki:

150g gorzkiej czekolady
250g serka mascarpone
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów

Składniki na polewę:  

200g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron)

Do dekoracji: 
sypkie kakao, posiekane orzechy laskowe, migdały

Sposób wykonania:

1. Zaparzamy kawę w minimalnej ilości wody, dodajemy likier.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
3. Do czekolady dodajemy mieszając: serek, kawę i migdały. Odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
4. Z masy formujemy kulki i znowu odstawiamy do lodówki do stwardnienia.
5. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, mieszamy.
6. Kulki z masy zanurzamy w płynnej czekoladzie ( najlepiej nabijając je na wykałaczkę), odkładamy je na kratkę lub na papier do pieczenia.


Dla ładniejszej dekoracji trufli możemy niektóre obtoczyć w sypkim kakao, a inne posypać posiekanymi orzechami lub przyozdobić białym migdałem.










Trufle kokosowe




Potrzebne składniki:

200ml śmietany kremówki ( 30% lub 36%)
60g  masła
4-5  łyżek mleka w proszku
100g  białej czekolady
100g  wiórków kokosowych
2 wafelki kokosowe (do kupienia w każdym sklepie spożywczym)
2-3 łyżki likieru kokosowego


Sposób przygotowania:

1. Do garnka wkładamy masło, śmietanę i czekoladę. Na małym ogniu rozpuszczamy składniki cały czas je mieszając.
2. Odstawiamy z ognia i studzimy masę.
3.  Kruszymy na drobne kawałki wafle kokosowe.
4. Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku, połowę wiórków kokosowych, pokruszone wafle oraz likier. Masę mieszamy i odstawiamy do lodowki.
5. Po wyjęciu formujemy kulki i obtaczamy je w kokosowych wiórkach. Każdą truflę wkładamy do papilotki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.





5 komentarzy:

  1. Pani Wando trufelki również robiłam są bardzo dobre - mam problem z kupnem małych papilotek pytałam w różnych miejscach niestety nigdzie nie dostałam.Pozdrawiam.M.P.P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz:) cieszę się, ze kolejny przepis spodobał się!
    Tak, są kłopoty z zakupem papilotek...
    Cupcakes z małych papilotek również są bardzo atrakcyjne:)
    Niestety można je kupić tylko zagranicą ( jak wyjeżdżam to kupuję hurtowo:)) lub ewentualnie w sklepie internetowym.
    Ja też nie znalazłam w sklepie w Polsce mimo, że szukałam od dawna.
    Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania mojej strony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ! Bardzo dziękuję za papilotki :) trufelki zrobię na najbliższą imprezę rodzinną .Serdecznie pozdrawiam.M.P.P

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że dotarły.
    Moja poczta miała paru pośredników - ale za to, zaufane osoby :))

    OdpowiedzUsuń