24.02.2019

TARTALETKI Z KREMEM WANILIOWYM, MUSEM JABŁKOWYM I BEZĄ

Tartaletki z kremem waniliowym, musem jabłkowym i bezą

650

  Uwielbiam ciastka w monoporcjach, a takie są właśnie tartaletki. Bogactwo smaków w jednym ciastku zachwyca. Polecam wszystkim te ciasteczka!

Potrzebne składniki:

na spody:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
80g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 jajko

na krem:
250g mleka
2 żółtka
30g cukru drobnego
15g mąki pszennej
1 laska wanilii
1/2 bobu tonka

na mus jabłkowy:
4 jabłka szara reneta
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru

na bezę:
90g białka
150g cukru drobnego
szczypta soli
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

dodatkowo:
kilka orzechów laskowych

Sposób wykonania:

1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrabiamy masę na kruche ciasto. Masło siekamy z mąką i cukrem oraz solą, dodajemy jajko i ekstrakt, wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wypełniamy foremki na tartaletki...jakie kto ma. Ja mam pierścienie o średnicy 6 cm i 8 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20 minut, do zrumienienia ciasta.

650

2. Krem waniliowy możemy zrobić dzień wcześniej. Podgrzewamy mleko z ziarenkami wanilii i startą tonką. Żółtka mieszamy z cukrem i mąką, zalewamy ciepłym mlekiem, gotujemy do osiągnięcia gęstej konsystencji. Studzimy pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej. 
3. Jabłka obieramy, kroimy i dusimy w rondelku na małym grzaniu. Dodajemy cukier i cynamon w trakcie duszenia jabłek. Studzimy.
4. Na korpusy nakładamy krem waniliowy, a na to mus jabłkowy, wkładamy do każdej foremki na wierzch orzechy.

650

650

650

5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białko z cukrem i solą mieszamy w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru, to będzie około 60-70 stopni (nie bijamy w kąpieli, tylko mieszamy rózgą). Zestawiamy i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, dodajemy skrobię. Pianę nakładamy w dowolny sposób na ciastka. Wkładamy do piekarnika, który nastawiamy na 150 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 60 minut, po tym wyłączamy piekarnik, nie wyjmując ciastek. Po 20 minutach otwieramy piekarnik i studzimy ciastka.
Bezę na ciastku można formować w dowolny sposób.

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz