9.02.2019

CIASTO RED VELVET Z SEREM

Ciasto red velvet z serem

650

  Bardzo ciekawe ciasto podpatrzone na amerykańskich stronach. Mój przepis, to kompilacja kilku przepisów plus moje duże zmiany i autorski przepis na krem. Trudno więc podać jakieś konkretne źródło przepisu. Połączenie czerwonego ciasta z białym sernikiem jest bardzo spektakularne. Ciasto może być ciekawym deserem na walentynki lub ... święto narodowe :)

650


Potrzebne składniki:

na warstwę serową:
250g sera mascarpone
250g sera śmietankowego typu philadelphia
20g mąki pszennej
150g cukru pudru
180g śmietany 18%
3 jajka
40g rozpuszczonego masła

na ciasto red velvet:
320g mąki pszennej
360g cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6g kakao
szczypta soli
240g śmietany 30%
sok z 1/2 cytryny
120g oleju z pestek winogron
2 jajka
240g wrzącej wody
kilka suszonych kwiatów hibiskusa
czerwony barwnik jadalny

na krem:
75g pianek marshmallows
3 łyżki mleka
160g masła w temperaturze pokojowej
250g sera śmietankowego philadelphia

na dekorację:
100g czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

1. Na początek przygotowujemy warstwę serową. Można to zrobić dzień wcześniej. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Okrągłą formę o średnicy wykładamy papierem do pieczenia. Miksujemy ser z cukrem, dodajemy mąkę. Do śmietany dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Jajka lekko ubijamy, dodajemy do masy, wlewamy masło. Pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku lekko uchylone drzwiczki. Sernik wkładamy do lodówki.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, kakao. W drugiej misce mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny, olejem i rozbełtanymi jajkami oraz barwnikiem. Zaparzamy hibiskus wrzątkiem. Mieszamy zawartość pierwszej i drugiej miski. Odcedzamy hibiskus, dodajemy do masy. Całość wylewamy na blachę, pieczemy około 25 minut (test suchego patyczka). Po upieczeniu wycinamy dwa koła o średnicy 22 centymetry. 
3. Robimy krem. W rondelku rozpuszczamy pianki z mlekiem. Zestawiamy z palnika. Dodajemy serek, mieszamy. Miksujemy masło na puch. Dodajemy po łyżce masy z serem, aż do wyczerpania. 

650

4. Składamy ciasto. Pierwsza warstwa to ciasto red velvet, potem smarujemy kremem, kładziemy warstwę serową, znowu krem i ciasto. Całe ciasto na zewnątrz smarujemy kremem. Rozpuszczamy czekoladę, dekorujemy nią ciasto.

650

650

650

650

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz