7.02.2019

TORT MAKOWY Z KREMEM KAWOWYM I ORZECHAMI

Tort makowy z kremem kawowym i orzechami

650


  Ciasto jest bardzo kojarzone ze świętami, ja zażyczyłam je sobie w zwykły dzień. Ciasto jest niezwykle wilgotne, krem fantastyczny, mocno kawowy i lekki, dzięki kremowi z żółtkami i śmietanie. Ten tort mogłabym jeść cały rok.. niebiańsko dobry!

Potrzebne składniki:

na ciasto:
400g suchego mielonego maku
500ml mleka
10 jajek
350g cukru pudru
1 łyżka miodu płynnego naturalnego
60g kaszy manny
25g bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
350g cukru pudru
100g śmietany 36% w temperaturze pokojowej
250g mleka
1 laska wanilii
8 żółtek
20g mąki pszennej
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
6 łyżek spirytusu (opcjonalnie)

na poncz:
likier kawowy (opcjonalnie)

do dekoracji:
orzechy włoskie i pekan

Sposób wykonania:

1. Mak zalewamy mlekiem, podgrzewamy i zostawiamy na 2 godziny. Mak przecedzamy przez sitko, odlewamy mleko. Zostawiamy na sitku około 10 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, kaszę, bułkę, miód, ekstrakt i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z 10 białek, dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do formy (ja przełożyłam do dwóch foremek - 20 cm i 16 cm), pieczemy około 60 minut (test suchego patyczka).

650


2. Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Gotujemy mleko z ziarenkami wanilii, ubijamy żółtka z 250g cukru, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie. Zalewamy żółtka mlekiem, mieszamy i podgrzewamy, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia, przykrywając folią. Masło z cukrem miksujemy, dodając śmietanę. Cały czas miksując dodajemy po łyżce przestudzonego kremu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus. 
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy i przekładamy kremem. Dekorujemy kremem i orzechami. 

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz