10.03.2019

ROLADA W MUSIE MANGO

Rolada w musie mango

650

  Pomysł zaczerpnęłam z programu Bake Off. Konkurencja techniczna - rolada w roladzie była pomysłem Krzysztofa Ilnickiego. Przepis na roladę z matcha to już moja bajka :)
Dodatkowo zrobiłam dekorację, która całkowicie różni się od tej z programu telewizyjnego. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja wersja. 

650


Potrzebne składniki:

na roladę:
140g białka
70g cukru pudru
2g cream of tartar
4 żółtka
45g wody
45g oleju z pestek winogron
50g mąki pszennej
23g herbaty matcha
2,5g proszku do pieczenia
0,7g soli

na mus mango:
5 płatków żelatyny (po 2g każdy)
210g puree z mango
330g białej czekolady
550g śmietany 36%

na crunchy:
36g gorzkiej czekolady
64g pasty pistacjowej
60-70g paillete feuilletine

na krem do dekoracji:
250g sera śmietankowego typu philadelphia
100g nutella

dodatkowo:
100g konfitury z czarnej porzeczki
50g gorzkiej czekolady
Masło kakaowe w aerozolu

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ubijamy żółtka z wodą i olejem. Przesiewamy mąkę, matchę, proszek i sól, dodajemy do żółtek i mieszamy. Ubijamy białka z cream of tartar, dodajemy w trakcie ubijania cukier. Białko mieszamy delikatnie z masą żółtkową. Masę rozprowadzamy w formie na rolady lub bezpośrednio na blachę. Pieczemy około 15 minut (test suchego patyczka). Nie należy przedłużać czasu pieczenia, ponieważ ciasto będzie wysuszone i będzie się łamać przy zwijaniu rolady. 
2. Z ciasta wykrawamy prostokąt na spód ciasta. Pozostałe ciasto smarujemy konfiturą i ciasno zwijamy w roladę. Wkładamy do lodówki.
3. Robimy crunchy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z pastą orzechową. Zestawiamy, dodajemy prażynki, mieszamy. Masą smarujemy wycięty prostokąt z biszkoptu. Wkładamy do lodówki.

650

650

4. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzewamy puree. Rozdrabniamy czekoladę. Do puree dodajemy odciśniętą żelatynę, zalewamy czekoladę, całość blendujemy. Śmietanę miksujemy dodajemy do masy czekoladowej (w trzech turach), delikatnie mieszamy. 
5. To formy wlewamy połowę musu, wkładamy roladę i zalewamy pozostałym musem. Na wierzch kładziemy prostokąt z biszkoptu, warstwą chrupiącą do góry. Po odwróceniu ciasta, to będzie jego podstawa. 
Ciasto wkładamy do zamrażalnika.

650

6. Robimy dekorację. Temperujemy czekoladę. Wylewamy foremki, wkładamy do lodówki, aby stwardniała. 
Miksujemy serek z nutellą, przekładamy do worka cukierniczego.
7. Wyjmujemy roladę, spryskujemy masłem kakaowym w aerozolu. Jeśli ktoś nie ma takiego aerozolu, należy wykonać dowolną polewę lub glazurę. Dekorujemy kremem i czekoladkami. Zrobiłam własnoręcznie korpusiki czekoladek, które wypełniłam kremem oraz dwa wycięte blaty na foli transferowej z temperowanej czekolady.

650

650

650

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz