17.03.2019

CUPCAKES Z MUSZELKAMI

Cupcakes z muszelkami

650

  Wspaniałe waniliowe babeczki z kremem maślanym. Od dawna przymierzałam się do tych ciastek, których dekorację podpatrzyłam w internecie. Do morskiej dekoracji potrzebne są jednak specjalne foremki, na szczęście udało mi się nabyć takie w Nowym Jorku. Być może w internecie też można takie wyszukać. 

Potrzebne składniki:

na ciasto:
85g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
80g gęstej śmietany
3 białka
170g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90g mleka 
3 łyżeczki soku z cytryny

na krem:
250g masła w temperaturze pokojowej
250g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
barwniki spożywcze

dodatkowo:
biała masa cukrowa


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy masło z cukrem i śmietaną. Cały czas miksując dodajemy białka, mąkę, proszek, mleko, sok i ekstrakt waniliowy. Napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy około 18-20 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Za pomocą specjalnej foremki robimy muszelki z masy cukrowej.

650

3. Miksujemy masło na puch, wlewamy cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Rozdzielamy krem na tyle miseczek ile chcemy mieć kolorów kremu. Krem zawijamy w folię i wkładamy do rękawa cukierniczego. Dekorujemy babeczki.

650

650

650

650

650

650

650

650

650


650


Smacznego!



2 komentarze: