5.06.2018

CUPCAKES WŁOSKIE TIRAMISU

Cupcakes włoskie tiramisu

650


  Drugi przepis na babeczki tiramisu na moim blogu. Ten wydaje mi się lepszy, ze względu na świetny przepis na waniliowe cupcakes.

Potrzebne składniki:

na ciasto:
84g masła w temperaturze pokojowej
155g cukru pudru
86g gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g białka
163g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90ml mleka
30ml wody

na krem:
250g sera mascarpone
250ml śmietany 30% zimnej
2-3 łyżki cukru pudru

kakao do posypania
kawa z likierem migdałowym do nasączenia

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy masło z cukrem, kolejno dodajemy śmietanę, wanilię, białka (nie ubite, tylko trochę roztrzepane). Na przemian dodajemy sypkie produkty oraz mleko z wodą. Masą napełniamy foremki, pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).

650

650

2. Miksujemy wszystkie składniki na krem razem. Nasączamy babeczki kawą z likierem. Dekorujemy kremem, posypujemy kakao, polewamy ewentualnie sosem czekoladowym. Dekorujemy według swojego uznania.

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz