Cupcakes włoskie tiramisu
Drugi przepis na babeczki tiramisu na moim blogu. Ten wydaje mi się lepszy, ze względu na świetny przepis na waniliowe cupcakes.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
84g masła w temperaturze pokojowej
155g cukru pudru
86g gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g białka
163g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90ml mleka
30ml wody
na krem:
250g sera mascarpone
250ml śmietany 30% zimnej
2-3 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
kawa z likierem migdałowym do nasączenia
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy masło z cukrem, kolejno dodajemy śmietanę, wanilię, białka (nie ubite, tylko trochę roztrzepane). Na przemian dodajemy sypkie produkty oraz mleko z wodą. Masą napełniamy foremki, pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
2. Miksujemy wszystkie składniki na krem razem. Nasączamy babeczki kawą z likierem. Dekorujemy kremem, posypujemy kakao, polewamy ewentualnie sosem czekoladowym. Dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz