Cupcakes kolorowe maślane kwiaty
Kolorowe kwiaty z masy maślanej, na tortach i cupcakes, zawsze mnie zachwycały. Postarałam się więc doszkolić w tym zakresie. Ukończyłam kurs dekoracji, dostałam dyplom i teraz legalnie mogę uprawiać dekoratorstwo cukiernicze :)
Ażeby takie ciastka, oprócz tego, że są ładne były smaczne, trzeba użyć dobrych składników. Prawdziwe masło, dobra jakość mleka, czarne kakao i prawdziwa wanilia są gwarantem dobrego smaku.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
130g mąki pszennej
40g gorzkiego kakao
180g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120g maślanki
120g oleju
120g wrzącej wody
na krem:
500g masła
500g słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka ekstraktu wanilii
barwniki spożywcze
na krem do obłożenia ciastek:
125g sera typu philadelphia
1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wsypujemy do jednej miski, płynne (oprócz wody) do drugiej. Mieszamy je ręczną trzepaczką, następnie wkładamy do jednej miski, mieszamy i dodajemy wodę. Napełniamy foremki do cupcakes i pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
2. Miksujemy masło z mlekiem na puszystą masę. Wkładamy do dużego worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i przepuszczamy masę do drugiej miski, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę rozdzielamy do tylu misek, ile chcemy mieć kolorów.
3. Serek miksujemy z cukrem, smarujemy ciastka. Układamy kwiaty z masy maślanej.
Do dekoracji ciastek możemy też użyć owoce i jadalne kwiaty.
Atrakcją będzie to, że każde ciastko jest inne :)
Wierzcie mi, to ciastko naprawdę jest pyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz