16.06.2018

PAVLOVA W MONOPORCJACH

Pavlova w monoporcjach

650


  To jest niezwykle prosty przepis na niezwykle smaczny deser. Nie znam osoby, której by nie smakowało to ciastko. Są trzy podstawowe przepisy robienia bezy: włoski, francuski i szwajcarski. W skrócie: włoska beza, to zaparzanie białek syropem, francuska beza, to miksowanie białek z cukrem, a szwajcarska - ubijanie białek z cukrem w kąpieli wodnej. Wybrałam ten ostatni przepis, bezy po upieczeniu są wtedy idealnie białe.

Potrzebne składniki:

na bezę szwajcarską:
100g białek
150g cukru kryształ
2g cream of tartar

na krem:
250ml śmietany 30% zimnej
15g cukru pudru

owoce świeże: truskawki, maliny, borówki, kiwi itd. 

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni z termoobiegiem, lub 140 bez termoobiegu. Robimy bezę szwajcarską. Białka z cukrem mieszamy ręczną trzepaczką w kąpieli wodnej. Gdy cukier całkowicie rozpuści się, dodajemy cream of tartar i miksujemy na najwyższych obrotach. Bezę formujemy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w małe gniazdka. Pieczemy około półtorej godziny. Po pół godzinie możemy obniżyć temperaturę o 20 stopni. Po upieczeniu bezī zostawiamy je w piekarniku do wystudzenia, nie otwieramy drzwiczek.

650

2. Śmietanę ubijamy z cukrem. Bezy dekorujemy bezpośrednio przed spożyciem. Do gniazdek wkładamy śmietanę i owoce.

650


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz