18.06.2018

CIASTO Z BAKALIAMI

Ciasto z bakaliami

650

  Ciasta z bakaliami pieczemy zazwyczaj w porze zimowej, kiedy nie ma świeżych owoców. Ja jednak to ciasto piekę bardzo często nawet latem, jest świetne do wieczornej herbaty, zawiera wiele cennych składników zawartych w orzechach, migdałach i w innych bakaliach. Ciasto jest świetne na wycieczkę do lasu, czy po prostu piknik w terenie. 

Potrzebne składniki:

200g miękkiego masła
150g cukru pudru
4 duże jajka
320g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki wanilii
2 łyżeczki otartej skórki z cytryn
350g bakalii (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, pekan, daktyle, morele, żurawina, suszone śliwki, figi, zielone pistacje)
2 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie siekamy i zasypujemy dwoma łyżkami mąki, mieszamy.
2. Masło miksujemy z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując, dodajemy wanilię i skórkę cytrynową. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Dodajemy bakalie. Białka ubijamy z solą. Pianę delikatnie dodajemy do masy, delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami. Ciasto pieczemy około 60 minut (test suchego patyczka).

650

650

3. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, nie odklejamy papieru, w którym ciasto było pieczone. Dodatkowo ciasto zawijamy w czystą ściereczkę. Tak zapakowane ciasto można w lodówce przechowywać nawet trzy tygodnie. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz