Ciasto Opera z musem
Przepis na to ciasto opracował Chef Patisserie Stephane. Zrobiłam trochę zmian, to znaczy dodałam na wierzchu galaretkę zamiast polewy czekoladowej. Wydawało mi się, że jest już nadto tej czekolady w cieście :)
Potrzebne składniki:
na biszkopt Joconde:
162g cukru pudru
162g mąki migdałowej
42g mąki pszennej
216g jajek (4 szt)
142g białka (4 szt)
22g cukru pudru
2g soli
32g roztopionego masła
na crunchy:
64g pasty z orzechów laskowych
36g gorzkiej czekolady 70%
68g paillete feuilletine
na bazę do musów:
84g cukru drobnego
30g wody
56g jajek
56g żółtek
na mus z ciemnej czekolady:
70g bazy
60g gorzkiej czekolady min. 70%
2g żelatyny w płatkach gold (ja użyłam platinium, jest świetna:))
110g bitej śmietany
na mus z mlecznej czekolady:
70g bazy
60g mlecznej czekolady
2g żelatyny w płatkach
110g bitej śmietany
na mus biały:
70g bazy
60g białej czekolady
2g żelatyny w płatkach
110g bitej śmietany
60g posiekanej gorzkiej czekolady 90%
dodatkowo:
galaretka przezroczysta
łyżka roztopionej gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mieszamy cukier, mąkę migdałową, mąkę pszenną z jajkiem. Ubijamy białka z 22g cukru. Łączymy wszystkie składniki. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia (test suchego patyczka).
2. Robimy crunchy. Czekoladę rozpuszczamy z pastą w kąpieli wodnej, dodajemy płatki pailette feuilletine (lub inne chrupiące). Wykładamy ciepłą masę do formy, odstawiamy w chłodne miejsce (moja forma 30 cm na 14 cm).
3. Robimy bazę do musów. Z cukru i wody gotujemy syrop do 118 stopni. Jajka i żółtka miksujemy, zalewamy syropem i dalej miksujemy, aż masa będzie zimna. Dzielimy na trzy części, powinno wyjść po około 70g.
4. Wszystkie trzy musy robimy w ten sam sposób. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odciśniętą żelatynę. Dodajemy bazę, a jak masa przestygnie, dodajemy bitą śmietanę. Na początek robimy mus z gorzkiej czekolady.
5. Na dno formy z crunchy nanosimy niewielką ilość ciemnego musu, na to kładziemy przycięty do rozmiarów formy blat biszkoptu, na to pozostały mus i wkładamy do zamrażalnika. Ja dodatkowo każdy blat biszkoptu nasączyłam słodzoną wodą z sokiem cytrynowym.
6. Robimy mus z mlecznej czekolady i wylewamy na mus z gorzkiej czekolady, kładziemy blat biszkoptu, wkładamy do zamrażalnika.
7. Robimy biały mus, mieszamy z kawałkami czekolady, wykładamy na wierzch. Wkładamy znowu do zamrażalnika.
8. Rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Rozpuszczamy czekoladę. Na cieście malujemy smugi z czekolady za pomocą pędzelka, zalewamy galaretką, wkładamy do lodówki. Dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz