8.06.2018

CIASTKA CZEKOLADOWE Z MUSEM - MONOPORCJE

Ciastka czekoladowe z musem - monoporcje

650


  Ciastka i desery w monoporcjach, to hit cukierni i restauracji. Stworzyłam dziś przepis, mam nadzieję, równie smaczny jak nowoczesny:)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
6 jajek
180g cukru pudru
140g mąki pszennej
30g kakao
4g sody
3g proszku do pieczenia
3g soli
45g śmietany gęstej
60g rozpuszczonego masła

na mus:
150g gorzkiej czekolady
150g mlecznej czekolady
20ml kawy 
20ml koniaku
3 łyżki cukru drobnego
50g cukru pudru
5 jajek
125ml zimnej śmietany 30%

na polewę:
225g cukru drobnego
75g kakao
135ml wody
150ml śmietany 30%
7g żelatyny w płatkach
szczypta soli


dodatkowo gorzka czekolada na dekorację

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem. Przesiewamy wszystkie sypkie składniki razem. Dodajemy do masy na przemian z masłem i śmietaną. Masę wylewamy na blachę, pieczemy około 15 minut (test suchego patyczka). Po przestudzeniu wykrawamy monoporcje. 
2. Robimy mus. Rozdrabniamy czekoladę, topimy w kąpieli wodnej. Żółtka z trzema łyżkami cukru miksujemy w kąpieli wodnej. Dodajemy do czekolady, miksujemy, dodajemy kawę i koniak. Ubijamy śmietanę, a w drugiej misce ubijamy białka z cukrem pudrem. Dodajemy wszystko do przestudzonej masy czekoladowej.
3. Na dno foremek wkładamy blat ciasta, na to krem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wkładamy do zamrażalnika. 
4. Do rondelka wkładamy cukier, kakao, wodę i śmietanę, podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Miksturę mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się, dodajemy odciśniętą żelatynę. Studzimy do 32 stopni, polewamy desery, dekorujemy według swojego uznania.

650

650


650

650

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz