29.05.2018

SERNIK NA ZIMNO

Sernik na zimno

650

Jest to sernik na zimno w wersji lux :)
Deser ten wzbogacony jest spodem biszkoptowym z pistacjami, dodatkowo zawiera jeszcze żelkę i mus malinowy. Całość świetnie smakuje i świetnie wygląda...polecam :)

650


Potrzebne składniki:

na spód:
10g mąki pszennej
35g drobno posiekanych pistacji
35g cukru pudru
1 jajko
1 białko
szczypta soli
10g cukru
8g masła

warstwa czekoladowa:
80g białej czekolady
10g masła kakaowego

na sernik:
500g białego sera trzykrotnie zmielonego
500ml zimnej śmietany 30%
50ml wody
170g cukru drobnego
120g żółtek (5-6 sztuk w zależności od wielkości jajek)
15g żelatyny w płatkach

na żelkę:
150g puree malinowego
40g cukru
3g żelatyny w płatkach

na mus malinowy:
150g puree malinowego
40g cukru
4g żelatyny w płatkach
120ml zimnej śmietany 30%


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Robimy biszkopt Jaconde. Jajko mieszamy z cukrem, dodajemy pistacje, dodajemy mąkę. Białko ubijamy z solą i cukrem, masło topimy. Łączymy wszystko delikatnie. Pieczemy około 10-15 minut w formie około 20-22 cm średnicy. Ja piekłam w formie z kwadratowym dnem. Studzimy.
2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, zestawiamy. dodajemy masło kakaowe, mieszamy. Dzięki temu warstwa czekolady będzie chrupiąca, jest to skrócona metoda temperowania czekolady. Czekoladę rozsmarowujemy na biszkoptowym blacie. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Robimy żelkę. Puree podgrzewamy z cukrem, żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Odciskamy wodę po 2 minutach i dodajemy do puree. Galaretkę wylewamy do fomy mniejszej niż nasz biszkopt i wkładamy do zamrażalnika. 
4. Mus robimy tak jak żelkę, tylko do przestudzonej galaretki dodajemy ubitą śmietanę. Mus wlewamy do foremek w kształcie półkul i wkładamy do zamrażalnika. 
5. Wykonujemy masę sernikową. Nastawiamy wodę z cukrem na syrop. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Żółtka miksujemy, gdy syrop osiągnie temperaturę 121 stopni, zaparzamy nim żółtka cały czas miksując, dodajemy odsączoną żelatynę. Masę żółtkową dodajemy powoli do sera, cały czas miksując. Ubijamy śmietanę. Dodajemy partiami do masy serowej, delikatnie mieszamy. Zostawiamy kilka łyżek śmietany do dekoracji ciasta.
6. Na biszkopt z czekoladą nakładamy połowę masy serowej, kładziemy krążek żelki następnie pozostałą masę serową. Układamy na wierzchu mus i dekorujemy bitą śmietaną. 

650

650

650


650

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz