Ciasto z rabarbarem i kremem waniliowym
Ciasto z rabarbarem to sezonowy przysmak. Zawsze podaję je w maju.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na spód:
300g mąki pszennej krupczatki
180g masła zimnego
szczypta soli
80g cukru pudru
80g lodowatej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
na krem:
500ml mleka
100g cukru
1 laska wanilii
40g mąki pszennej
50g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
4 łodygi rabarbaru
3 jabłka szara reneta
2 łyżki cukru drobnego
szczypta cynamonu
dodatkowo:
torebka tortenguss
dodatkowo:
torebka tortenguss
Sposób wykonania:
1. Mąkę, sól i cukier wkładamy do miski. Masło siekamy razem z tymi sypkimi produktami. Dodajemy wodę i sok, wyrabiamy. Ciastem wykładamy formę do tarty i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Tartę podpiekamy do zrumienienia.
2. Jabłka prażymy z cukrem i cynamonem, a następnie blendujemy i wkładamy do worka cukierniczego z okrągłą
końcówką. Łodygi rabarbaru myjemy, obieramy z włókien i kroimy na romby.
3. Mleko gotujemy z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką. Zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji budyniu. Zestawiamy, dodajemy masło, mieszamy.
4. Krem wykładamy na tartę, podpiekamy około 10 minut, wyjmujemy z piekarnika, układamy na wierzchu rabarbar (podpieczony krem ma skórkę, dzięki czemu rabarbar się nie zatapia w kremie) i znowu podpiekamy, aby rabarbar był miękki.
5. Wystudzoną tartę dekorujemy musem z jabłek. Gotujemy tortenguss według przepisu na opakowaniu i smarujemy nim rabarbar.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz