Ciasto wielowarstwowe z rabarbarem
Poniżej podaję oryginalny przepis mistrza cukiernictwa Christophe Michalak. Niech nikogo nie zmyli nazwisko, które brzmi jak polskie. Mistrz jest Francuzem.
Sposób wykonania ciasta był pokazany w telewizji francuskiej w kanale France 2. Ciasto jest wyborne. Zapach wanilii i bobu tonka dodaje mu ... arystokracji :) Smaki przenikają się w czterech warstwach ciasta, a dekoracja z kremu chantilly domyka dzieła.
Potrzebne składniki:
na ciasto maślane:
90g masła miękkiego
35g cukru pudru
1g soli morskiej
80g mąki pszennej
na ciasto waniliowe:
80g cukru drobnego
50g jajka
2 strąki wanilii
40g śmietany 30%
60g mąki pszennej
1g proszku do pieczenia
20g oliwy z oliwek
na krem waniliowy:
180g śmietany 36%
1 strąk wanilii
1/2 bobu tonka
20g brązowego cukru
2g żelatyny w płatkach
40g żółtek
1g soli morskiej
na krem chantilly:
250ml śmietany 30%
1 strąk wanilii
50g białej czekolady
na plastry rabarbaru:
500g rabarbaru
1 l wody
500g cukru
1 /2 opakowania czerwonej galaretki
do dekoracji:
mięta
maliny lub truskawki
Sposób wykonania:
1. Dzień wcześniej robimy przygotowania do kremu chantilly. Gotujemy śmietankę z ziarnami wanilii. Czekoladę rozdrabniamy i zalewamy gorącą śmietaną. Całość odstawiamy na noc do lodówki.
2. Przygotowujemy krem waniliowy. Gotujemy śmietanę z cukrem, ziarnami wanilii i startym bobem tonka.
3. Przygotowujemy rabarbar. Wycinamy pasy o grubości około 2 milimetry.
4. Następnego dnia robimy ciasto. Chociaż można zrobić tego samego dnia, a następnego tylko złożyć i udekorować. Ja tak zrobiłam :)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przesiewamy cukier, mąkę, dodać sól i masło, mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 8 minut. W tym czasie wyrabiamy ciasto waniliowe. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ziarna wanilii, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę. Wylewamy na ciasto maślane i pieczemy dalej 10-12 minut, do zrumienienia. Studzimy w formie.
5. Na ciasto nakładamy dysk z kremu waniliowego, na to kładziemy dysk z galaretki z rabarbarem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz