30.05.2017

FLAN Z SOSEM KARMELOWYM

Flan z sosem karmelowym



  To jest lżejsza odmiana flanu waniliowego, który był już na moim blogu. Oczywiście przepis pochodzi z Francji, bo czyż są lepsi mistrzowie cukiernictwa niż Francuzi? :)) Ten przepis jest modyfikacją przepisu z Nancy. 




Potrzebne składniki:

płat francuskiego ciasta
(niestety używam zawsze gotowy:))
750ml mleka
150g cukru pudru
67g skrobi kukurydzianej
7 żółtek
1 laska wanilii
2 morele 

na sos karmelowy:
100g cukru kryształ
50g masła miękkiego
100ml śmietany 30%
2g soli morskiej

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy płat ciasta francuskiego na dno i boki formy.
2. Gotujemy mleko z ziarnami wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem i skrobią, zalewamy gorącym mlekiem, a następnie całość przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy cały czas mieszając. Doprowadzamy miksturę do konsystencji budyniu. Masę wylewamy na francuskie ciasto. Ciasto powinno wystawać około 1,5 cm nad poziom masy. Na wierzch kładziemy pokrojone morele. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godziny. Wierzch flanu powinien być trochę (miejscami) przypieczony na brązowo, wtedy można go wyjąć z piekarnika.




3. Z cukru robimy suchy karmel, gdy uzyska bursztynowy kolor, dodajemy masło, mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę i sól, energicznie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zestawiamy rondelek z ognia. Sos karmelowy przelewamy do dzbanuszka.






Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz