18.05.2017

SERNIK CZEKOLADOWY LINDT

Sernik czekoladowy Lindt



  Sernik mocno czekoladowy z przepisu z oficjalnej strony Lindt. Dlatego w składnikach znalazła się czekolada firmy Lindt, co oczywiście nie jest konieczne:)
Wyśmienity deser dla czekoladoholików:)




Potrzebne składniki:

na spód:
170g ciasteczek maślanych
50-60g masła

na sernik:
250g sera śmietankowego typu philadelphia
250g sera mascarpone
60ml mleka
3 jajka
2 żółtka
110g cukru pudru
10g kakao
200g mlecznej czekolady Lindt
50g gorzkiej czekolady Lindt
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

na polewę:
170g mlecznej czekolady Lindt
120g śmietanki 30%

dodatkowo:
czekoladki do dekoracji


Sposób wykonania:

1. Ciastka miażdżymy na drobno i zalewamy roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy. Masą wykładamy formę na sernik. Ugniatamy masę za pomocą dna szklanki.
2. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Topimy w kąpieli wodnej czekoladę.
Miksujemy, na niskich obrotach, obydwa rodzaje serków i mleko. Cały czas miksując dodajemy po kolei jajka, żółtka, cukier, kakao, wanilię. Na koniec dodajemy czekoladę. Masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do większej formy, do której wlewamy wrzątek. Sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie równy, bez pęknięć i wybrzuszeń. Sernik pieczemy 90 minut, potem obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernika nie wyjmujemy i nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po godzinie uchylamy drzwiczki, a jak sernik będzie zimny, dopiero wyjmujemy ciasto i wkładamy do lodówki.



3. Robimy polewę. Gotujemy śmietanę, czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę zalewamy śmietaną, mieszamy. Czekamy, aż polewa osiągnie temperaturę około 30 stopni i wtedy polewamy sernik. 




Ciasto dekorujemy według swojego pomysłu. 








Deser można podać na talerzach z owocami lub delikatną bitą śmietaną, co doda mu trochę lekkości, ponieważ jest bardzo czekoladowe... tak jak wszystko co serwuje Lindt:)





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz