Cupcakes Maltańczyki
Inspiracją do dekoracji cupcakes był mój ukochany piesek, maltańczyk Bianeczka:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
130g mąki pszennej
180g cukru pudru
45g kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
szczypta soli
120ml maślanki
120ml oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100ml wrzącej wody
12 ciastek oreo
na krem:
100g masła miękkiego
100g smalcu roślinnego Crisco
80g cukru pudru
30g syropu glukozowego
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki kremu czekoladowego lub nutelli
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę, sól. Do drugiej miski dajemy jajko, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obydwu misek i dolewamy wrzątek, mieszamy. Do papilotek wkładamy ciasteczka oreo, zalewamy ciastem do połowy foremek. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
130g mąki pszennej
180g cukru pudru
45g kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
szczypta soli
120ml maślanki
120ml oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100ml wrzącej wody
12 ciastek oreo
na krem:
100g masła miękkiego
100g smalcu roślinnego Crisco
80g cukru pudru
30g syropu glukozowego
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki kremu czekoladowego lub nutelli
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę, sól. Do drugiej miski dajemy jajko, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obydwu misek i dolewamy wrzątek, mieszamy. Do papilotek wkładamy ciasteczka oreo, zalewamy ciastem do połowy foremek. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
2. Do miski wkładamy masło, crisco i cukier, miksujemy. Dodajemy glukozę i śmietanę i dalej miksujemy. Do połowy kremu dodajemy krem czekoladowy. Napełniamy kremami dwa worki cukiernicze, z tylkami do robienia trawy (dziurki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz