29.04.2016

MUS JAGODOWO - JOGURTOWY

Mus jagodowo - jogurtowy



  Bardzo prosty w wykonaniu owocowy mus. Praktycznie można zrobić z każdych, miękkich owoców: truskawek, malin, mango i tak dalej. Latem może być nawet w wersji lekko mrożonej...hmmm, właściwie zimą też:) ... dlaczego nie?
Polecam Wam zatem,
 aby jeść zimą i latem:)

Potrzebne składniki:

na spód:
115g herbatników
55g masła
garść ryżu dmuchanego

na mus jagodowy:
500g jogurtu naturalnego
220ml śmietany 36%
6 płatków żelatyny (12g)
5 łyżek puree jagodowego
cukier według uznania

na biały mus:
170g jogurtu naturalnego
150ml śmietany 36%
4 płatki żelatyny (8g)
cukier według uznania

na glazurę:
150g glukozy
75g wody
150g cukru drobnego
100ml śmietany
5 płatków żelatyny (10g)
150g białej czekolady
kilka łyżek puree jagodowego (ewentualnie barwnik spożywczy)

do dekoracji:
borówki amerykańskie, kumkwaty, jeżyny, rozmaryn




Sposób wykonania:

1. Herbatniki mielimy na puch, dodajemy rozpuszczone masło i ryż, mieszamy. Masą wykładamy tortownicę o średnicy 18 centymetrów. Wkładamy do lodówki.
2. Ubijamy śmietanę. Puree jagodowe podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Po kilku minutach odsączamy i wkładamy do ciepłego puree, rozpuszczamy i studzimy. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy puree z żelatyną. Na koniec dodajemy bitą śmietanę, lekko mieszamy i wykładamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki.
3. Ubijamy 150 ml śmietany. W drugiej misce ubijamy jogurt z cukrem. Żelatynę namaczamy, po kilku minutach odsączamy. Zalewamy gorącą wodą, tylko tyle, żeby się rozpuściła. Wlewamy do jogurtu i miksujemy, dodajemy bitą śmietanę i lekko mieszamy. Wykładamy na jagodowy mus. Ja rozprowadziłam mus jogurtowy za pomocą worka cukierniczego. Całość wkładamy do zamrażalnika.



4. Przygotowujemy glazurę (można dzień wcześniej). Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wkładamy cukier, glukozę i wodę. Podgrzewamy do 103 stopni. W drugim rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy odsączoną żelatynę, mieszamy. Mikstury łączymy, energicznie mieszamy, zalewamy posiekaną czekoladę. Odkładamy do przestudzenia. Jeśli glazurę przygotowujemy dzień wcześniej, to przed użyciem podgrzewamy lekko w mikrofalówce. 
Mus wyjmujemy z zamrażalnika, polewamy glazurą. Ciasto wygodnie jest postawić na podwyższeniu, aby glazura spływała na talerz, a nie pod ciasto. Dopiero potem ciasto należy przełożyć na paterę. 



Dzięki temu, że biały mus ułożyłam przez worek cukierniczy, glazura spływała mi pasami ...nawet ciekawie to wyszło:)
   Źle jednak zrobiłam, że środek zrobiłam wyższy. Glazura spływała ze środka. Musiałam zrobić tamę z owoców i polać kilka warstw. 





Mus dekorujemy owocami i ziołami według swojego uznania.














Smacznego!



1 komentarz: