Drożdżowe zawijańce z czarną porzeczką
Drożdżowe bułeczki, które nigdy się nie znudzą...choć byśmy je jedli codziennie:)
Potrzebne składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
100g cukru
40g drożdży świeżych
250ml mleka
60g masła roztopionego
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
na lukier:
kilka łyżek cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Drożdże zalewamy połową mleka, lekko podgrzanego. dodajemy łyżeczkę cukru, kilka łyżek mąki. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
Mieszamy zaczyn drożdżowy, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, jajka i wszystko wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto nie będzie przylepiać się nam do ręki. Odstawiamy na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wałkujemy, smarujemy konfiturą, rolujemy. Za pomocą ostrego noża kroimy kawałki o szerokości 2-3 centymetry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Potrzebne składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
100g cukru
40g drożdży świeżych
250ml mleka
60g masła roztopionego
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
na lukier:
kilka łyżek cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Drożdże zalewamy połową mleka, lekko podgrzanego. dodajemy łyżeczkę cukru, kilka łyżek mąki. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
Mieszamy zaczyn drożdżowy, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, jajka i wszystko wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto nie będzie przylepiać się nam do ręki. Odstawiamy na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wałkujemy, smarujemy konfiturą, rolujemy. Za pomocą ostrego noża kroimy kawałki o szerokości 2-3 centymetry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pozostawiamy około 10 minut w ciepłym miejscu, a potem wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.
Na wierzchu polewamy lukrem.
Smacznego!
Jakie smakowite. Mmmm
OdpowiedzUsuńDopiero co zjadłam a jak tak patrzę na te bułeczki to już mi w brzuchu burczy:)
OdpowiedzUsuń