22.04.2016

DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Drożdżowe zawijańce z czarną porzeczką


Drożdżowe bułeczki, które nigdy się nie znudzą...choć byśmy je jedli codziennie:)

Potrzebne składniki:

500g mąki pszennej
2 jajka
100g cukru
40g drożdży świeżych
250ml mleka
60g masła roztopionego
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

na lukier:
kilka łyżek cukru pudru
2-3 łyżki mleka







Sposób wykonania:


1. Drożdże zalewamy połową mleka, lekko podgrzanego. dodajemy łyżeczkę cukru, kilka łyżek mąki. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem. 
Mieszamy zaczyn drożdżowy, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, jajka i wszystko wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto nie  będzie przylepiać się nam do ręki. Odstawiamy na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. 
2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wałkujemy, smarujemy konfiturą, rolujemy. Za pomocą ostrego noża kroimy kawałki o szerokości 2-3 centymetry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pozostawiamy około 10 minut w ciepłym miejscu, a potem wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. 


Na wierzchu polewamy lukrem.


Smacznego!


2 komentarze: