25.04.2016

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM

Bułeczki drożdżowe z cynamonem



  Niewiarygodny przepis na ciasto drożdżowe. Znaleziony przeze mnie, przez przypadek, na youtube ...po japońsku:)
No cóż, mój japoński nie jest za dobry...hi, hi... w ogóle go nie ma:) ... ale po co jest technika!
Wracając do rzeczy, zdziwiło mnie robienie ciasta drożdżowego bez odstawiania do wyrośnięcia! Zaczęłam przeglądać inne japońskie strony i okazało się, że Japonki tak robią, niektóre ciasta drożdżowe. Koniecznie musiałam to spróbować:) Efekt rewelacyjny! Bułeczki z ciasta, któremu nie pozwala się rosnąć są ....wyrośnięte i pulchne!
  Sposób sprawdzony, możecie korzystać z przepisu bez ryzyka. 
  Przepraszam, że nie podam autora...nie mam takich czcionek, którymi mogłabym to napisać:)



Potrzebne składniki:

440g mąki pszennej
30g cukru brązowego
5g soli 
2 jajka
160ml letniego mleka
56g rozpuszczonego masła
dodatkowo 63g mąki pszennej

na zaczyn:

25g świeżych drożdży
5g cukru drobnego
80ml letniego mleka

na nadzienia:

70g masła w temperaturze pokojowej
100g brązowego cukru (jasnego)
13g cynamonu

na lukier:

120g cukru pudru
5g ekstraktu waniliowego
30ml mleka

na polewę:

125g serka typu philadelphia w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:


1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól; mieszamy. W drugiej misce rozcieramy drożdże, cukier i mleko. Zaczyn wlewamy do pierwszej miski, z mąką. Dodajemy jajka i mleko, mieszamy drewnianą łyżką, potem wyrabiamy ręką około dwóch minut. Dodajemy rozpuszczone masło i znowu wyrabiamy dwie minuty. Dodajemy mąkę i znowu wyrabiamy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy w tym czasie nadzienie.

2. Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w misce i wyrabiamy łyżką na papkę, aż do połączenia się składników.
3. Na blat kuchenny przesiewamy mąkę. Wykładamy ciasto i wałkujemy go na prostokąt. Smarujemy pastą cynamonową. Końcówkę ciasta smarujemy wodą, rolujemy. Roladę kroimy na 12 części, układamy na blasze. Ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Blachę wkładamy (do zimnego) piekarnika, nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia. 



4. Bułki lekko studzimy, polewamy lukrem. Bezpośrednio przed podaniem można bułeczki polać polewą z serka. 






Smacznego!






4 komentarze:

  1. Zrobię na 100 % bo uwielbiam cynamon:) . W Hamburgu jadłam pyszne bułeczki cynamonowe rewelacja i później już nie spotkałam równie dobrych. Mam nadzieje,że te je przebiją:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak robię pizzę, nie pomyślałam, że i bułeczki będą pyszne. Pozdrawiam. Jesteś wszechstronnie utalentowana, nawet japoński opanowałaś. Cynamoki muszą byś pyszne, bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, szczególnie ten japoński mi wychodzi:))

      Usuń