02.04.2016

TORCIK WIOSENNY Z OWOCAMI

Torcik wiosenny z owocami



Udało mi się kupić w Niemczech gotowy blat z masy cukrowej z nadrukiem, postanowiłam zrobić tort ...po niemiecku:)
Znalazłam przepis na typowy niemiecki biszkopt zwany Wunderkuchen. Przepis na niego różni się od przepisów francuskich, włoskich czy nawet polskich, które są bardzo do siebie podobne. Smak tego ciasta też bardzo się różni, ale ...jest pycha!
Ciasto jest wilgotne, pachnące, zwarte ... jakby maślane, choć bez grama masła. 




Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
200g cukru pudru
200ml oleju (np z pestek winogron)
200ml płynu (np ajerkoniak, cydr, likier kawowy, mleko lub woda)
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
300g sera mascarpone
250ml śmietany 36%
150g dulce de leche
200g truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej

do dekoracji:
blat drukowany z masy cukrowej
100g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
barwnik różowy
zielony cukier


Sposób wykonania:

1. Miksujemy jajka z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z proszkiem. W misce mieszamy olej z ajerkoniakiem. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę i płynne składniki, mieszamy delikatnie. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 40-50 minut (test suchego patyczka). Studzimy w foremce.
2. Truskawki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy przetartą przez sitko konfiturę, mieszamy i odstawiamy.
3. Serek i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Miksujemy na puszystą masę, odkładamy kilka łyżek, do reszty dodajemy dulce de leche i mieszamy na wolnych obrotach. Wkładamy do lodówki.
4. Przygotowujemy dekorację. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy barwnik.
5. Kroimy ciasto na trzy blaty. Truskawki kładziemy na sicie, odsączamy. Na blat kładziemy truskawki. 



Na truskawki kładziemy z boku krem karmelowy, w środku bitą śmietanę z serkiem i przykrywamy drugim blatem. 




Na ostatni blat nakładamy cienką warstwę kremu maślanego. 



Boki smarujemy kremem karmelowym i obsypujemy zielonym cukrem. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
6. Tort wyjmujemy z lodówki, na wierzch nakładamy blat z masy cukrowej i dekorujemy maślanym kremem.









Smacznego!


1 komentarz: