30.04.2016

CUPCAKES WIOSENNE

Cupcakes wiosenne



  O tych ciastkach mogę tylko napisać: niezwykle szybkie i łatwe do wykonania. 
Tak się je też zajada: szybko:)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
60g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
2 jajka
175g mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
75ml śmietany
60ml oleju (używam z orzechów ziemnych lub pestek winogron)
160ml mleka
2 drobno pokrojone jabłka

na krem:

200g masła 
250g sera śmietankowego (typu philadelphia)
cukier według uznania
barwniki spożywcze



Sposób wykonania:


1. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku w trakcie miksowania. Przesiewamy do miski mąkę, proszek, sodę, sól. Do drugiej miski wlewamy śmietanę, olej i mleko.

Do maślanej masy dodajemy na przemian składniki sypkie i płynne, dodajemy drobno pokrojone jabłka. Masę nalewamy do papilotek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 15-18 minut (test suchego patyczka). Starajmy się uchwycić ten moment, gdy babeczki właśnie się upiekły. Nie przetrzymujmy ich za długo w piekarniku, jeśli chcemy, żeby były miękkie, pulchne i wilgotne.



2. Masło i ser przygotowane na krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miksujemy je na wolnych obrotach, dodajemy cukier, dalej miksując. Po dodaniu barwnika, krem mieszamy łyżką. Dekorujemy za pomocą worka cukierniczego. 






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz