Deser z musem z mango
Uwielbiam desery przygotowywane w pierścieniach. W pierścieniach robię zazwyczaj musy czekoladowe lub owocowe. Są to desery, które wymagają więcej pracy, ale wyglądają też bardziej okazale. Indywidualne porcje są od razu z gotową dekoracją.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
spody z matchą:
50g mąki pszennej
6g matcha
2 jajka
40g cukru
30g mleka
20g masła
50g mąki pszennej
6g matcha
2 jajka
40g cukru
30g mleka
20g masła
mus z mango:
500ml puree z mango
250ml śmietany 36% (zimnej)
cukier według uznania (ja nie dałam wcale)
6 płatków żelatyny (po 2g każdy)
glazura z mango:
70g puree z mango
6g żelatyny w arkuszach
20g cukru żelującego
30g wody
do dekoracji:
mango, jadalne kwiaty, zioła
Sposób wykonania:
1. Matcha przesiewamy kilkakrotnie z mąką. Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Gdy otrzymamy jasną, puszystą masę, zdejmujemy z rondelka z wodą i jeszcze dalej ubijamy, aż osiągnie maksimum 30 stopni. Dodajemy teraz partiami mąkę, lekko mieszając. W międzyczasie topimy masło, dolewamy mleko. Mieszankę masła z mlekiem dodajemy do masy, mieszamy. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 17-20 minut (test suchego patyczka). Studzimy i wykrawamy z ciasta, za pomocą pierścieni, kółka. Od wewnętrznej strony pierścieni wkładamy pasek papieru do pieczenia lub (jeszcze lepiej) pasek sztywnej, cukierniczej folii.
70g puree z mango
6g żelatyny w arkuszach
20g cukru żelującego
30g wody
do dekoracji:
mango, jadalne kwiaty, zioła
Sposób wykonania:
1. Matcha przesiewamy kilkakrotnie z mąką. Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Gdy otrzymamy jasną, puszystą masę, zdejmujemy z rondelka z wodą i jeszcze dalej ubijamy, aż osiągnie maksimum 30 stopni. Dodajemy teraz partiami mąkę, lekko mieszając. W międzyczasie topimy masło, dolewamy mleko. Mieszankę masła z mlekiem dodajemy do masy, mieszamy. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 17-20 minut (test suchego patyczka). Studzimy i wykrawamy z ciasta, za pomocą pierścieni, kółka. Od wewnętrznej strony pierścieni wkładamy pasek papieru do pieczenia lub (jeszcze lepiej) pasek sztywnej, cukierniczej folii.
2. Śmietanę ubijamy. Mus z mango podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, po kilku minutach odsączamy i wrzucamy do ciepłego puree, mieszamy. Gdy puree osiągnie temperaturą pokojową, dodajemy śmietanę, lekko mieszamy. Nalewamy do pierścieni na ciasto z matcha. Odkładamy do lodówki.
3. Puree, wodę i cukier umieszczamy w rondelku, podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, po kilku minutach odsączamy i dodajemy do rondelka, mieszamy. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, polewamy musy i znowu wkładamy do lodówki.
Bardziej pracochłonne, ale cóż za efekt! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWłaściwie to nie są tak bardzo pracochłonne, musy robi się szybko, tylko trzeba potem na nie dłużej czekać:) Najbardziej pracochłonne są torty z dekoracjami ...właśnie teraz taki robię:)
UsuńPozdrawiam Dorotko:)
Pieknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWitam.Prosze podpowiedziec,gdzie kupic taka sztywna folie cukiernicza?Nie raz zastanawialam sie jak wyciagnac desery z tych pierscieni nie uszkadzajac ich.
OdpowiedzUsuń