22.04.2016

BUŁECZKI Z WIŚNIAMI

Bułeczki z wiśniami


W tym tygodniu królują u mnie drożdżowe bułki. Puszczam trzy przepisy po kolei ...to specjalnie dla fanów ciast drożdżowych:)


Potrzebne składniki:

300g mąki pszennej
10g drożdży świeżych
100ml mleka
60g cukru
60g rozpuszczonego masła
2 jajka
skórka otarta z cytryny
szczypta soli

kruszonka:
200g mąki pszennej
100g cukru pudru
100g masła w temperaturze pokojowej

dodatkowo:
wiśnie z syropu

Sposób wykonania:

1. Robimy zaczyn ze świeżych drożdży, ciepłego mleka, 4 łyżek mąki i łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak zaczyn wyrośnie dwukrotnie, wszystkie składniki mieszamy, następnie wyrabiamy rękoma gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po około dwóch godzinach, ciasto przekładamy na blat kuchenny, wyrabiamy i dzielimy na małe porcje wielkości piłeczek golfowych. Każdą rozciągamy, nakładamy do niej nadzienie, zwijamy jak ciasto na pączki.
2. Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wyrabiamy palcami robiąc jakby małe kuleczki.
3. Formę na muffiny smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Do każdego dołka wkładamy bułkę. Czekamy, aż ciasto trochę podrośnie. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15-20 minut, do zrumienienia.









Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasto. :) u mnie też w tym tygodniu zagościło drożdżowe, a dokładniej duńskie, które uwielbiam. pozdrawiam i życzę pięknego weekendu

    OdpowiedzUsuń