9.03.2016

DESER - FLAMBIROWANE BANANY

Deser - flambirowane banany



  Jest to deser z przepisu Christophe Michalak z programu kulinarnego stacji france2. Jak już zapewne wiecie, jestem zafascynowana przepisami francuskich cukierników. Co sprawia, że te desery są tak wyjątkowe? Z pewnością będzie to dobór składników. W tym przepisie na przykład, dodatek wody z kwiatów pomarańczy nadał kremowi niesamowity zapach i smak. Często stosowany w polskiej kuchni krem z serka i śmietany, w wydaniu tego przepisu, stał się poezją smaku:) Dodanie natomiast lasek cynamonu do grzejącego się w wysokiej temperaturze karmelu, wydobyło subtelny, ale bardzo ciekawy aromat. 
Wszystko w tym przepisie ma swoje uzasadnienie, nawet jeśli to tylko 2 gramy soli morskiej, czy 15 gramów masła:)
Zrobiłam dwie wersje deseru, jedna dodatkowo z truskawkami, druga bez truskawek i z surowymi bananami.





Potrzebne składniki:

na karmel:
140g cukru
240g śmietany
2g soli morskiej
50g masła
2 laski cynamonu

flambirowane banany:
4 banany
25g cukru
25g masła
1 limonka
20g alkoholu

na krem:
300g śmietanki 36%
3-4 łyżki sera mascarpone
15g brązowego cukru
30g wody z kwiatów pomarańczy
1 laska wanilii lub 
1/4 łyżeczki wanilii Bourbon, jak na zdjęciu (same ziarenka wanilii)

dekoracja:
5 herbatników
15g masła
skórka otarta z cytryny





Sposób wykonania:

1. Nastawiamy w rondelku cukier na suchy karmel. W drugim rondelku podgrzewamy śmietanę. Do cukru dodajemy laski cynamonu, czekamy aż syrop nabierze brązowego koloru. Zestawiamy na chwilę rondelek z palnika, dodajemy masło, energicznie mieszamy. Z powrotem umieszczamy rondelek na palniku, dolewamy śmietanę, mieszamy. Gdy masa osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu, zestawiamy i miksujemy chwilę blenderem. Studzimy. 
2. Kruszymy herbatniki do dekoracji, roztapiamy masło, zalewamy ciastka, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Robimy krem. do miski wkładamy serek, wanilię śmietanę, wodę z kwiatów pomarańczy i cukier. Miksujemy na dużych obrotach, aż uzyskamy konsystencję gęstego kremu. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką. 
4. Banany kroimy wzdłuż na dwie części, skrapiamy sokiem z limonki. Masło mieszamy z cukrem (za pomocą łyżki), kładziemy na rozgrzaną patelnię. Gdy osiągnie kolor bursztynowy, układamy banany. Gdy banany lekko się przyrumienią od strony patelni, delikatnie odwracamy na drugą stronę. Wlewamy alkohol, podpalamy i po kilku sekundach przykrywamy pokrywką, tłumiąc ogień. Banany przekładamy na papier do pieczenia, aby przestygły. 



5. Przestudzony karmel przekładamy do rożka zrobionego z papieru lub do jednorazowego worka cukierniczego. Na talerz wyciskamy półkole z karmelu, ma to nakładamy banan. Na banan wyciskamy krem, z boku umieszczamy pokruszone herbatniki. Całość posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodatkowo można drobno pokroić truskawki i położyć na talerzu.








Smacznego!


4 komentarze:

  1. Agua de azahar w hiszpanskej kuchni obowiązkowy składnik królewskich kołaczy / roscón de Reyes. bardzo aromatyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak ksieżyc cudnie:)

    OdpowiedzUsuń