30.03.2016

DROŻDŻOWA BABKA PARZONA

Drożdżowa babka parzona



To jest wyjątkowe ciasto drożdżowe, im starsze tym lepsze:) Zwykłe ciasta drożdżowe zachowują świeżość bardzo krótko. Dodatek ciasta parzonego przedłuża im świeżość. 
Przepis udostępniony przez Pawła Małeckiego, polskiego mistrza cukiernictwa (tytuł 2008 roku). 
Polski mistrz odnosił także sukcesy w Niemczech, Luksemburgu, Francji. Ma na swoim koncie zespołowy rekord Guinnessa na największy weselny tort.


Potrzebne składniki:

na ciasto parzone:
50g masła
50g wody
70g mąki pszennej
szczypta soli

na ciasto drożdżowe:
380g mąki pszennej
125ml mleka
50g drożdży
5 żółtek
60g cukru drobnego
125g masła klarowanego
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
100-150g bakalii

na lukier:
cukier puder
mleko




Sposób wykonania:

1. Wykonujemy ciasto parzone. W rondelku gotujemy mleko z masłem. Gdy masło rozpuści się, wrzucamy mąkę, gotujemy jeszcze około 2-3 minut, mieszając drewnianą łyżką. Masę odkładamy do przestudzenia.
2. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, zalewamy 80ml ciepłego mleka, mieszamy. Mąkę przesiewamy, na środek wlewamy drożdże z mlekiem, przysypujemy trochę mąką, odstawiamy do wyrośnięcia. 
3. Żółtka miksujemy z cukrem, solą i skórką z cytryny. Mieszamy ubite żółtka, mąkę, zaczyn i resztę mleka, wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione masło i parzone ciasto. Wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
4. Dwie formy na babki smarujemy masłem i prószymy mąką. Ciasto przekładamy na blat kuchenny, dodajemy bakalie, kilka razy wyrabiamy, dzielimy na dwie porcje i nakładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
5. Babki pieczemy około 40-50 minut. Wyjmujemy z foremek i studzimy.




 Cukier puder rozcieramy z mlekiem, babki polewamy lukrem.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz